Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2013. Április 05. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség | MTI Fotó: Illyés Tibor

Elhagyhatta a kórházat az első műszíves magyar fiatal

Elhagyhatta a kórházat az első műszíves magyar fiatal

Távozhatott a kórházból a mai napon az első olyan fiatal beteg, Pintér Róbert, akit műszíves kezelés mellett ideiglenes otthonába bocsátanak. Róbert állandó lakóhelyének körülményei és családjának anyagi helyzete nem tették lehetővé a fiatal beteg hazaköltözését, ezért a Magyar Vöröskereszt segített abban, hogy Róbert nagynénjének lakásában, Budapesten, megfelelő sterilitású helyiséget alakítsanak ki a fiatal műszíves számára.

A szívtranszplantáció nem csak felnőttkorban, de súlyos szívelégtelenségek esetében már gyerekkorban is szükségessé válhat. Az Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának adatai alapján Magyarországon 2007 óta hajtanak végre gyermekeken is szívátültetés, azóta évi 2-6 esetben végeznek ilyen beavatkozást. „A szívátültetést megelőzően, figyelembe véve a gyermekkori donorok korlátozott számát, sok esetben (20-50 százalék) keringéstámogató eszközök, úgynevezett „műszívek” alkalmazására van szükség a transzplantációig” – mondta el dr. Ablonczy László gyermekkardiológus, a Gyermekszív-transzplantációs Program koordinátora. 2008 óta átlagosan évi két esetben került eddig sor műszív beültetésére, ami igen magas kockázatú kezelés, így csak indokolt esetben alkalmazható. A beavatkozásokat minden esetben az Országos Egészségpénztár (OEP) finanszírozza, bár jelenleg ennek gátat szabhat, hogy az intézetek esetében volumenkorlátozás létezik, mely a transzplantációt nem érinti, de a műszív kezelést igen. A műszíves kezelések gyermekeknél eddig minden esetben kórházi körülmények között zajlottak a sikeres szívtranszplantációig. Róbert az első olyan fiatal beteg, akit műszíves kezelés mellett otthonába bocsátanak.

A Vöröskereszt új otthont talált
Ahhoz azonban, hogy Róbert el tudja hagyni a kórházat, azaz minden olyan körülményt biztosítani tudjanak számára, ami a sikeres felépüléshez, az állapota stabilitásához szükséges, különleges összefogásra volt és van szükség. Róbert szegény, vidéki családból származik. Édesapja munkanélküli, édesanyja foglalkozást helyettesítő támogatásban és családi pótlékban részesül. Jelenlegi otthona nem tudja biztosítani azokat a feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy elhagyhassa a kórházat. Róbert ügyét a kórház dolgozóin kívül a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete karolta fel, akik vállalták, hogy Róbert budapesti nagynénjének lakásában kialakítják a fiatal számára megfelelő feltételeket, mely elsősorban tisztaságot, fűtést és a mellékhelyiségek, fürdő jelenlétét jelenti. „A Vöröskereszt feladatának és missziójának érzi, hogy olyan bajba jutott embereken segítsen, és azokat felkarolja, akiknek nincs más fogódzója az életben” – ismertette Buncsik Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének újonnan kinevezett igazgatója. „Nem profilunk a rászorulók lakásainak felújítása, ám ez esetben sok-sok támogató közreműködésével és saját erőforrásaink mozgósításával segítünk ennek a fiatalembernek” – tette hozzá az igazgató.

Schorbert Norbi is besegít
A szívproblémával küzdő Schorbert Norbi felelősségének érzi, hogy ne csak nevével álljon Róbert ügye mellé, hanem anyagi támogatást és segítséget is nyújtson egy sorstársának. „Én is voltam ebben a kórházban hónapokig és tudom, hogy milyen nehéz egy súlyos szívproblémával megbirkózni” – mesélte Schorbert Norbi. „Bár a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete csak erkölcsi támogatást kért tőlem, azonban felelősségemnek érzem, hogy egy rászorult szívbeteg fiún, felnőtté válása küszöbén anyagilag is segítsek” – tette hozzá. Róbert új ideiglenes otthonába való beköltözésének napján tölti be 18. életévét is.

Róbert új lakóhelyének kialakításában a Poli-Farbe is segített festékanyagokkal. „Amikor megláttuk a fotókat, hogy milyen környezet várja odahaza a gyógyulás érdekében Pintér Róbertet, azonnal segítséget kínáltunk” – mondta el Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója. „A Poli-Farbe hazánk meghatározó festék- és vakolatgyára, amely családi vállalkozásból nőtte ki magát. Hazai vállalatként mindig is törekedtünk arra, hogy tevékenységünket ne csak a profitszerzés, hanem a társadalmi célú felelősségvállalás jegyében végezzük. 2011-ben több száz hazai és határon túli óvoda, illetve kórház, orvosi rendelő, szociális, kulturális és közösségi intézmény újult meg, összesen mintegy 26 millió forintos festékadományunknak köszönhetően, míg tavaly 34 intézmény mintegy 5 millió forint értékben jutott hozzá segítségünkkel festékhez, kellékekhez. A Poli-Farbe jótékonysági programjai az idei esztendőben is folytatódni fognak” – fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.

Továbbra is várják a támogatókat
Róbert kálváriája a műszív kezeléssel még nem ért véget. „A magunk részéről akkor nevezzük sikeresnek a műszív kezelést, ha azt sikeres szívtranszplantáció követi” – magyarázta dr. Ablonczy László. A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete pedig további együttműködőket keres Róbert ügyében. „Tekintettel arra, hogy a segítséget kérő fiatalember állandó lakhelye vidéken van, végleges megoldást az jelenthetne számára, ha az ottani lakókörnyezetét is állapotának megfelelően biztonságossá lehetne tenni. Ehhez keresünk minél több jó szándékú embert, vállalatot, aki segít e céljaink megvalósításában anyagi és szakmai támogatást nyújtva” – mondta el Buncsik Ildikó igazgató.
A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete várja mindazon adományozókat és adományaikat, akik szakmai, anyagi támogatással tudják segíteni Róbert ügyét.

Számlaszám: 10405004-00026560-00000001
Számla tulajdonosa: Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.