Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2014. Január 08. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Életveszélyes hideg az Egyesült Államokban - megugrott a fölgázkészlet

Életveszélyes hideg az Egyesült Államokban - megugrott a fölgázkészlet

A sarkvidéki eredetű légörvény hatalmas területeken okoz rekord közeli fagyot. A Nagy Tavak környékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot, de a meteorológusok szerint az erős szél miatt ezt mínusz 45-50 foknál is hidegebbnek érezhetik az emberek. Több térségben rendkívüli vészhelyzetet hirdettek.

A szokatlanul zord téli idő miatt több mint 4300 repülőjáratot töröltek, nagy részüket Chicagóban. További 6500 járat késett. Indianapolisban 'vörös' figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa. A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést. Montana, Észak- és Dél-Dakota, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Michigan és Nebraska államban 11-22 fokkal mérnek kevesebbet az ilyenkor megszokott hőmérsékletnél. A lehűlés elérte Texast és Florida központi területeit is.A fagyok miatt akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Illinois-ban, Indianában és Ohióban több húsfeldolgozó és csomagolóüzem leállt. A rendkívüli hideg a hatóságok figyelmeztetése szerint súlyos fagyásokat okozhat, és néhány percen belül akár a szervezet kihűlését is előidézheti.

A rendkívüli hideg miatt ismét győztes árupiaci termék lehet a földgáz. Miután az Egyesült Államokban az elmúlt száz év leghidegebb napja várható , ez a földgázkészletekre, így a világpiaci árakra is jelentős hatással lesz, a tavalyi hatalmas emelkedés után újabb megugrás várható az árban. A készletadatok jelentős csökkenést mutattak az elmúlt nyolc héten, miközben a kereslet egyre nagyobb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.