Városlista
2022. december 8, csütörtök - Mária

Hírek

2016. Szeptember 29. 11:20, csütörtök | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő tegnap este egy Tereske településen található családi házban, ennek köszönhetően két gyermek életét sikerült megmenteni.

A rétsági katasztrófavédelmi őrs tűzoltói néhány perc alatt a helyszínre érkeztek és kihozták az épületből a két kiskorút és szüleiket, ezzel egy időben megkezdték a szellőztetést. A kiérkező mentőszolgálat munkatársai a két gyermeket kórházba szállították. A tűzoltók magas gázkoncentrációt mértek az ingatlanban, de a család közelmúltban vásárolt szén-monoxid-érzékelőjének köszönhetően nem történt tragédia. Az egység átvizsgálta a kéményt és a cserépkályhát, majd felhívták az ingatlan tulajdonosának figyelmét, hogy csak a helyszíni műszaki vizsgálatot követően lehet a berendezést újra üzemeltetni.


Ahogyan ez az esemény is mutatja, épphogy hidegebbre váltott az idő és elkezdtek egyre több otthonban fűteni, a baj azonnal megjelent. Nagyon fontos megelőzni, hogy hasonló, vagy akár tragédiával végződő esemény történhessen. Nincs még késő, hogy a hűvösebb idő beköszönte és a fűtési szezon hivatalos indulása előtt szakemberrel ellenőriztessék a tüzelő-fűtőberendezéseket és az égéstermék-elvezető rendszereket. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek nem rendeltetésszerű használata, a szabálytalan kivitelezés, illetve a rendszeres műszaki felülvizsgálat vagy ellenőrzés elmulasztása.

A szabálytalan kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-fűtőberendezés meghibásodhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra. A rosszul bekötött eszköz nagy eséllyel gyakrabban elromlik, sűrűbben kell javíttatni és rövidebb idő alatt tönkremegy, így jóval több pénzbe is kerül. Mindez megelőzhető, ha már a tervezést és ezt követően a kivitelezést is szakemberre bízzuk.

A műszaki felülvizsgálat és ellenőrzés fontos feltétele a fűtési rendszer biztonságos működtetésének, hiszen időben kiderül, ha valamilyen karbantartási vagy javítási munkára van szükség. Rendszeresen ellenőriztessük berendezéseinket szakemberrel és engedjük be otthonunkba a lakossági sormunkát végző kéményseprőt.

A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki, de nem ritka a fizikai robbanás sem. Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek, az elzáródott kéményből pedig a mérgező anyagok visszaáramolhatnak a lakótérbe. Ezek a veszélyforrások a megfelelő használattal teljes mértékben kiküszöbölhetőek.

A teljes biztonság elérését segítheti a megfelelő minőségű és megbízhatóan működő szén-monoxid érzékelő, amelyet tüzelő-fűtő berendezéseink közelében célszerű elhelyezni. Mivel a szén-monoxid színtelen és szagtalan gáz, ezért csak ezek a műszerek képesek jelezni a mérgező gáz jelenlétét. Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk, mely termékek megbízhatóak és kérjük szakember segítségét.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 08. 08:50, csütörtök | Helyi

Tűzhalál Cserháthalápon

Kedden délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Nógrád megyei Cserháthalápon tűz keletkezett.

2022. December 08. 08:44, csütörtök | Helyi

Önként bevallott 324 milliónyi áfát a mobiltelefon-kereskedő

Egy mobiltelefonokat értékesítő cég áfabevallásában belföldiként tüntette fel külföldi beszerzéseit. Az ellenőrzés után 324 millió forintot vallott be önként.

2022. December 08. 08:25, csütörtök | Helyi

Közös szolgálatban a Télapóval

A szécsényi rendőrökkel közös közúti ellenőrzés tartott a Mikulás.

2022. December 07. 10:27, szerda | Helyi

Mosolyt csalt a Télapó a beteg gyerekek arcára

Idén is meglátogatta a Mikulás a tűzoltók jóvoltából azokat a gyerekeket, akik betegségük miatt nem tölthették otthon ezt a napot. Tűzoltóautón érkezett ma a Télapó a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház és a balassagyarmati Dr.