Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 17. 15:15, szerda | Helyi
Forrás: MTI-BUDAPEST

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint.

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint.

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke elmondta, hogy az erősödő gasztroturizmussal a Michelin-csillagos éttermek száma is tovább bővülhet Magyarországon. Jelenleg az országban két 2 Michelin-csillagos és hét 1 Michelin-csillagos, valamint hat, úgynevezett Bib Gourmand kategóriájú étterem működik. Utóbbi olyan magas minőségű konyhával rendelkező étterem, ahol jó ár-érték arányban, mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni - ismertette.


Hozzátette: ezeknek az éttermeknek a száma folyamatosan nőni fog, egyre több magas minőséget nyújtó vendéglátóhely működik. A vendégek igénye is megvan erre, egyre többen keresik a magas minőséget, választanak tudatosan éttermet. Jó minőségű húst vagy kenyeret is egyre többen vásárolnak helyi termelőktől, és a külföldiek között is vannak, akik az éttermek és borok miatt választanak egy-egy úti célt Magyarországon.
Kitért arra, hogy fellépnek a magyar gasztronómia világszínvonalúvá emeléséért, az újonnan létrejött Turisztikai Tanácsadó Testület is ezt a munkát erősíti. Fontosnak nevezte, hogy részt vehetnek az ágazati szabályok kialakításában, így hasznos és folyamatos a kommunikáció az ágazati szereplők és a döntéshozók között. Mindenkinek az az érdeke, hogy jól jövedelmező, fejlődő, jövőképpel rendelkező gasztronómia működjön - mondta, és úgy vélte, ehhez szükség lehet az adminisztráció könnyítésére.


Csapody Balázs szerint idén tovább nőhet a vendégek száma, a belföldi turizmus élénkül, a reálbérek emelkedésével pedig várhatóan többet költenek az emberek.
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint az, hogy a magyar csapat idén kijutott a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntőjére, is azt mutatja, hogy kiváló szakemberek dolgoznak az országban. Európa élvonalában helyt állnak a magyarok, munkájuk nem csak a közvetlen környezetükre, de az egész szakmára is nagy hatást gyakorol - hangsúlyozta.


Hozzátette: Magyarország jó pozíciója a gasztronómiában nem csak a régióban, de globálisan is jellemző, "a magyar konyha világszínvonalú". Példaként említette, hogy a magyar levesek sokszínűsége - a híg erő-, és húslevesektől, a raguleveseken át, a sűrített levesekig -, sok más kultúrában nem jellemző. Egyre több külföldi turista érkezik kifejezetten azzal a céllal az országba, hogy megismerhesse a magyar gasztronómiát, kipróbálhasson egy-egy fogást - mondta.


Óriási jelentőségűnek nevezte az elnök a Turisztikai Tanácsadó Testület létrejöttét, amely márciusban alakult meg és már meg is tartotta első ülését. A testület a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni, negyedévente ülésezik majd - ismertette. A tervek szerint az ágazat szereplőitől közvetlenül érkező információkkal és javaslatokkal segíti a testület a kormányzat munkáját, hogy a turizmussal és vendéglátással összefüggő, stratégiai jelentőségű kérdésekben minél megalapozottabb kormányzati döntések születhessenek - mondta. Ezzel is elősegítik majd szerinte a magyarországi turizmus lehetőségeinek hatékonyabb kihasználását, hogy Magyarország még vonzóbb úti céllá váljon a külföldi és belföldi turisták számára egyaránt.


Kitért arra, hogy a szakképzésben változásra van szükség, mert az ágazatban a kisvállalkozások dominálnak, 90 százalék a mikrovállalkozások aránya, és emiatt kevesen tudnak bekapcsolódni a duális képzésbe, leginkább a kapacitáshiány miatt. Megjegyezte, hogy az elmúlt 25 évben a szakképzés nem fejlődött eléggé, ugyanakkor az iskolák közvetlen szerződéseivel a diákoknak lehetőségük van arra, hogy külföldi, Michelin-csillagos éttermekben tanuljanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:41, kedd | Helyi

Magyarország nagyobb városaiban, Erdélyben és a Vajdaságban folytatja jótékonysági születésnapi koncertjét Mága Zoltán.

50 év 50 koncert című születésnapi jótékonysági koncertsorozat részeként a következő napokban és hetekben Magyarország nagyobb városaiban.

2024. Április 30. 08:35, kedd | Helyi

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez.

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Napos, kora nyárias idő.

Napos időben lesz részünk, csak néhol jelenhetnek meg kósza felhők az égen.

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.