Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 11. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elemzők: mi lesz a túlzott-deficit eljárással?

Elemzők: mi lesz a túlzott-deficit eljárással?

Az Európai Bizottság november 7-én közzétette a tagországokra vonatkozó friss makrogazdasági előrejelzéseit. A Magyarországról szóló jelentést mind a túlzott-deficit eljárás, mind az IMF/EU hiteltárgyalások miatt jelentős érdeklődés övezte. A számszerű előrejelzések között lényeges eredmény, hogy az EU mind 2012-ben, mind jövőre 3 százalék alatti GDP-arányos magyar költségvetési deficittel számol.

Az Európai Bizottság által a héten közzétett makrogazdasági előrejelzések a kormányzati prognózisnál gyengébb növekedési kilátásokkal és az októberben bejelentett két (hivatalosan 700 milliárd forintot meghaladó) kiigazító csomag csupán részleges elfogadásával is 3 százalék alatti költségvetési deficitet prognosztizálnak 2012-13-ra. Ez a korábban elhangzott brüsszeli kritikák, illetve egy esetleges harmadik kiigazító csomag szükségességének felvetődése fényében pozitív eredménynek tekinthető, annak ellenére is, hogy a 2013-ra vonatkozó EU-s hiány-előrejelzés az elfogadott kormányzati tervnél kisebb mértékben marad 3 százalék alatt.

2013-ra vonatkozóan negatív és pozitív irányú kockázatokat egyaránt jelez a prognózis - írják a CIB Bank elemzői. Utóbbiak között olyan „puha” tételeket találunk, melyek számszerűsítése meglehetősen nehézkes és csak részlegesen kerültek be az előrejelzésbe (adóbeszedési hatékonyság, illetve gazdaságfehéredés), illetve itt említik az önkormányzatok hitelfelvételi lehetőségeinek szűkítését is. Egyes tételek ugyanakkor az EU által súlyosabbnak látott végrehajtási kockázatok miatt kerültek diszkontálásra. A brüsszeli számítások szerint a kockázatok okozta „megcsúszás” a tervezett tartalékok akár teljes egészét is felemésztheti a jövő évben. 2014-re vonatkozóan már lényegesen rosszabb a költségvetési kép – igaz, már csak az időtáv miatt nagyobb a bizonytalanság is. Erre az időhorizontra az EU a bejelentett kiigazító lépések növekedésre gyakorolt negatív hatásának fokozatos erősödésével számol (az EU és a kormány GDP prognózisa között is tágul az olló) és további kockázatokkal számol a bíróságon vitatott telekomadó, illetve a jegybank 2013-as veszteségének szükséges ellentételezése miatt is. A jövő évhez hasonlóan azonban 2014-re is hasonló pozitív irányú kockázatokat is jeleznek - írják a CIB Bank elemzői.

A Magyarországra vonatkozó jelentést mind a túlzott-deficit eljárás, mind az IMF/EU hiteltárgyalások miatt jelentős érdeklődés övezte. Az EU-s jelentés alapján az eddigi várakozásokkal összhangban a jövő év közepén / a második félévben lehet reális a túlzott-deficit eljárás megszüntetése, amihez azonban még további intézkedések bejelentésére lesz szükség a 2014-es hiány mérséklése érdekében, ami a költségvetési 3 százalék alatti egyenlegének fenntarthatóságát hivatott biztosítani. Ennek sikere szempontjából lényeges lehet majd a tavaszi időszakban készülő új prognózis, illetve konvergencia-program frissítés, valamint az addig bejelentett esetleges újabb intézkedések.

Az IMF/EU hiteltárgyalásokat illetően is pozitív, hogy az EU 3 százalék alatti hiányprognózist adott 2012-13- ra, ugyanakkor meglátásunk szerint a tegnapi
bejelentés önmagában érdemben nem módosítja a tárgyalásokkal kapcsolatos kilátásokat. Ezekre továbbra is rányomja bélyegét a megállapodási hajlandósággal kapcsolatos kétértelmű kommunikáció. Emellett az IMF szempontjából az eddigi nyilatkozatok alapján nem pusztán a hiánycél teljesítése, de az intézkedések konkrét tartalma, az adóváltozások, illetve a kiigazítások növekedési hatása és fenntarthatósága is kiemelten fontos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: