Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2015. Május 13. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Együttműködés a katasztrófavédelem és a TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. között

Együttműködés a katasztrófavédelem és a TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. között

Ünnepélyes keretek között, a TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. ügyvezető igazgatója és területi üzemeltetési vezetője, valamint a házigazda Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, továbbá

a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Hajdú-Bihar, a Heves, a Jász-Nagykun-Szolnok, a Pest és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok igazgatóinak részvételével kötötték meg május 12-én az eredményes közös munka érdekében együttműködési megállapodásukat a felek.

A katasztrófavédelem hivatásos állománya munkája során többször találja szemben magát egy-egy olyan káresettel, ahol a földgázelosztó és a tűzoltók közötti együttműködés elengedhetetlen. Ilyen lehet például egy gázvezeték-rongálás, egy szén-monoxid-mérgezés vagy tűzeset során a közmű kiszakaszolása a robbanásveszély megelőzésének érdekében. A tűzoltósági szakterület mellett az iparbiztonsági, a hatósági és a polgári védelmi szakterületek esetében is elengedhetetlen a két oldalú, jól működő kapcsolat, amely által a lakosság még nagyobb biztonságban lehet, a közbiztonság tehát tovább javul.

Az együttműködési megállapodás aláírására a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság székhelyén, Salgótarjánban került sor. Az igazgatóság dísztermében hét megyei katasztrófavédelmi igazgató és a TIGÁZ- DSO Földgázelosztó Kft. ügyvezető igazgatója, valamint területi üzemeltetési vezetője látta el aláírásával, s helyezte ez által érvénybe a megállapodást. A TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. képviseletében Soós Gábor, a cég ügyvezetője és Kovács István területi üzemeltetési vezető, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, igazgató, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, igazgató, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Csontos Ambrus tűzoltó mérnök dandártábornok, igazgató, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Csepely Zsigmond tűzoltó dandártábornok, igazgató, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Branyiczky Márk tűzoltó ezredes,tűzoltósági tanácsos, igazgató, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Varga Béla tűzoltó ezredes, igazgató, míg a házigazda Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Berecz György tűzoltó ezredes, igazgató írták alá a dokumentumokat.

A tegnap megkötött megállapodás hatálya kiterjed a katasztrófavédelemmel és a földgázelosztással összefüggőmindazon tevékenységek összehangolására, szervezésére és végrehajtására, amelyek a gázelosztással, illetve a célvezetékek, csatlakozóvezetékek, felhasználói gázberendezések és felhasználói technológiák üzemzavaraivalkapcsolatos események tűzoltási és egyéb műszaki mentési feladatainak végrehajtása során az együttműködést szükségessé teszik. A megállapodás értelmében a felek vállalták, hogy kölcsönösen, haladéktalanultájékoztatják egymást, ha olyan káresemény jut tudomásukra, amelynek elhárításához, felszámolásához a másik fél szakismerete, bevonása, tevékenysége szükséges és a káreset helyszínére is leszögezték a kétoldalúkapcsolattartás fontosságát. A szerződést aláírók vállalták azt is, hogy együttműködnek az egymás tevékenységét érintő kockázatok elemzésében és értékelésében, amelynek eredményeként – ha szükséges –megelőző intézkedéseket foganatosítanak. A katasztrófavédelem vállalta többek között, hogy a káreset helyszínén az irányítást végző kárhelyparancsnok egyezteti a TIGÁZ-DSO Kft. helyszínen lévő vezetőjével akárelhárítás során szükséges intézkedéseket. A vezetékes, mobil telefonszolgáltatások teljes, vagy nagymérvű részleges zavara, kimaradása esetén, a rendelkezésre álló eszközeivel közreműködik a TIGÁZ-DSOFöldgázelosztó Kft. halasztást nem tűrő riasztásainak végrehajtásában. Szintén a katasztrófavédelem vállalásai közé tartozik, hogy évente legalább egy szituációs gyakorlatot szervez a tűzoltóságok és a TIGÁZ-DSO Kft.bevonásával, emellett a katasztrófavédelmet érintő, a gázszolgáltatáshoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmazó szakmai oktatást tart a TIGÁZ-DSO Kft. szakemberei részére. A TIGÁZ DSO Kft.vállalásai közül az egyik legfontosabb, hogy a gázkimaradásról, üzemzavarokról értesíti az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokat különböző fontos szempontok szerint, káreset alkalmával azonnalikapcsolatot és szükséges információkat biztosít, valamint az elosztóhálózatok üzemeltetésére vonatkozó technológiai ismeretekről, illetve azok változásairól, a fogyasztói főelzárók szabályos és biztonságos elzárásárólaz igazgatóságok állománya részére rendszeresen elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmazó szakmai oktatást tart, továbbá módszertani útmutatót készít a gázüzemű káresemények elhárítására. Az együttműködésimegállapodást aláíró felek azt is vállalták, hogy a megállapodást érintő témakörökben kiadásra kerülő jogszabályok és a belső normákkal kapcsolatos feladataikat szakértői szinten előzetesen egyeztetik. Azegyüttműködési megállapodás tehát a mai naptól érvényben van és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megállapodásával együtt határozatlan ideig hatályos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 09:00, péntek | Helyi

Pofátlan(tan)ítás Salgótarjánban!

Az érintett útszakaszon nem ő volt az első járművezető, aki így közlekedett és felháborodást váltott ki az arra haladó, szabályosan haladó sofőrökből.

2024. Május 10. 08:00, péntek | Helyi

Kellemes májusi idő.

Országszerte sok napsütésre számíthatunk, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből csak elszórtan alakulhat ki egy-egy futó zápor.

2024. Május 09. 13:58, csütörtök | Helyi

NAV: az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítés

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó és Vámhivatal(NAV)

2024. Május 09. 12:21, csütörtök | Helyi

Jövő Mobilitása Szövetség: sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra.

Sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra a Jövő Mobilitása Szövetség (JMSZ)