Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Február 02. 08:01, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egyre több erőszakot alkalmaznak a bűnszervezetek az EU-ban

Egyre több erőszakot alkalmaznak a bűnszervezetek az EU-ban

Az Európai Unióban növekszik a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett erőszakos cselekmények száma, és ez a jelenség egyre inkább veszélyezteti a közbiztonságot

- hívta fel a figyelmet legfrissebb jelentésében az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol). Az uniós tagországok közti bűnüldözési együttműködést koordináló hivatal elemzésében rámutatott: a hozzá eljuttatott beszámolók szerint a bűnszervezetek egyre többször alkalmaznak halálos végkimenetelű fizikai erőszakot, nemcsak rivális szervezetekkel vagy saját tagjaikkal szemben, hanem olyan állampolgárokkal szemben is, akik gátolják őket céljaik elérésében. A jelentés szerint a közelmúltban több oknyomozó újságíró, ügyvéd, a bűnüldöző szerveknek dolgozó tisztviselő vagy a bűnbandákkal együttműködni nem hajlandó személy vált fizikai erőszak áldozatává.


A jelentéshez az Europol nem csatolt statisztikát, és jelezte, hogy olyan adatokról van szó, amelyek sok esetben titkosak vagy csak a hírszerzés szintjén ismertek.

Az Europol beszámolója szerint növekszik a nappal elkövetett erőszakos cselekmények száma, a tapasztalatlan és könnyen "megvásárolható" fiatalok bevonása az bűncselekményekbe, valamint bűnözői csoportok egyre könnyebben jutnak lőfegyverekhez, robbanóanyagokhoz, és egyre több a bandaháború is.

A szervezett bűnözésnek leggyakrabban az unió tengeri kikötői biztosítanak teret, amelyeket a szervezetek általában drogkereskedelmi csomópontként használnak. Ezeken a területeken a bűnözőcsoportok között kábítószer-terjesztési versengés folyik, amelynek része az is, hogy megvesztegetik vagy megfélemlítik azokat a dolgozókat, akik fontos szerepet játszanak a tiltott áruk kirakodása és tárolása szempontjából.

A bűnszervezetek által elkövetett halálos és súlyos erőszak legnagyobb részéről a kokain- és a kannabiszpiacokon számoltak be - áll a beszámolóban..

A jelentést az Europol részéről ismertető Jari Liukku hangoztatta, hogy a bűnszervezetek fokozottabb tevékenysége miatti veszély elleni küzdelem sikeréhez elengedhetetlen, hogy az egyes országok hatóságai regionális, illetve nemzetközi szinten is folyamatosan együttműködjenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.