Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2013. Április 05. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre több a gyomorrákos férfi beteg

Egyre több a gyomorrákos férfi beteg

Több mint negyedével emelkedett a férfi gyomorrákos megbetegedések előfordulása az elmúlt 35 évben - mutatott rá egy jelentés, amelyről a BBC számol be. A Nagy-Britanniai Rákkutató Központ adatai szerint a nőknél ugyanez az emelkedés jóval kisebb, mindössze hat százalékos volt. Ugyanakkor a betegek túlélési aránya jelentős mértékben javult.

A gyomorrákkal diagnosztizált páciensek mintegy fele még tíz évvel a diagnosztizálását követően is élt. Az azonban kérdéses, hogy miért van ekkora különbség a betegség férfiak és nők körében előforduló arányában.

A szakemberek szerint a gyomorrák növekedése a nagymértékű elhízásnak és annak az étrendnek köszönhető, amely gazdag vörös és feldolgozott húsokban, viszont szegény rostokban.

Habár az Egyesült Királyságban a második leggyakoribb halálok a daganatos betegségek körében, Magyarországon a 6-7. helyen áll.

Amíg 1975-77 között százezerből 45 férfinál fordult elő, addig 2008-10 között ez a szám már 58 volt, tehát az emelkedés 29 százalékos. Azonos időszakban a nők esetében 35-ről 37-re emelkedett ez az arány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.