Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 09. 10:43, vasárnap | Bulvár
Forrás: promotions

Ez volt minden idők egyik legsúlyosabb Forma 1 balesete.

Ez volt minden idők egyik legsúlyosabb Forma 1 balesete.

Autójában égett bent a Kanadai nagydíj szerencsétlen versenyzője. Pillanatokon múlt, hogy egyáltalán engedték rajthoz állni: ezzel pedig a halálos ítéletét írták alá.

Bár hihetetlenül szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelni a Forma 1-es futamok versenyautóinak, sofőreik pedig folyamatosan gyakorolnak és képzik magukat, időnként előfordul, hogy valami olyan tragédia történik, amivel senki sem számol.

A Forma 1-es versenyautók hiába méregdrágák, gyakoratilag egy keményebb ütéssel be lehet horpasztani a motorháztetejüket, ehhez pedig hozzá kell venni a több mint 200 km/h-ás sebességet, így ha ütközés történik a pályán, akkor borítékolható a súlyos sérülés. A pilótáknak azt is megtanítják, hogy hogyan kezeljék azokat a másodperceket, amikor már elkerülhetetlennek látják a balesetet, ám sokszor már semmit sem tehetnek. Így járt az Riccardo Paletti is, aki mindössze 24 évesen vesztette életét a Kanadai nagydíjon az olasz fiatalember.

A lelkes ifjonc 1982-ben kezdte meg karrierjét és még abban az évben el is hunyt, úgy, hogy mindössze készer volt pályán. Az Osella csapatában volt, ami akkoriban nem számíott túl erősnek. A Dél-Afrikai nagydíjra még nem tudta elintézni a versenyengedélyét, és a következő két versenynél sem engedték még a rajthoz.

A negyedik futamon a Forma 1 belső ellentétei miatt csak 14 autó indult el, itt sikerült végül a pályára gurulnia, de a 13. körben ki is esett, az autója meghibásodása miatt. Csapattársa itt negyedikként ért be, ami már pontszerző helynek minősül, ezzel pedig először került fel az Osella az eredményjelző táblára. Ezután három futamon keresztül ismét nem tudott elindulni, majd a Kanadai-nagydíjon végre ismét megkapta a lehetőséget, az utolsó helyről indult.

Ez volt a 6. Kanadai nagydíj. Didier Pironi szerezte meg az úgynevezett pole pozíciót, amely azt jelenti, hogy az első helyről indulhatott el. Azonban már a rajtnál lefulladt a kocsija és a leghátulról érkező, ekkor már maximális sebességre felgyorsuló Paletti beleszállt a meghibásodott autóba. Bár ez elsőre nem látszott, azonban a baleset rettenetes következményekkel járt, amit az akkor a pályára rohanó segítők még nem láthattak: az autó kormányrúdja átszúrta a versenyző mellkasát, akit így nem tudtak kivágni az autóból, a sofőr eszméletlenül feküdt benne. A mentők tehetetlenek voltak, ezután pedig lángra kapott az autó, a pilóta pedig bennégett és meghalt. Az orvosszakértők véleménye szerint az ütközés pillanatában halhatott meg, ám erről nem született egyértelmű szakvélemény. Két nap múlva ünnepelte volna születésnapját.

Az esetről a BBC is tudósított, a korabeli felvételeket ide kattintva tudjátok megnézni:

abc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 09:14, hétfő | Bulvár

Ennyi maradt a balatonfüredi görög faluból - Videó

A Balaton Televízió friss videója szerint már csak az egykori szökőkút maradványai emlékeztetnek Balatonfüreden arra, hogy egyszer volt ott egy görög falu is.

2024. Július 13. 14:03, szombat | Bulvár

A FÜGEGTLENSÉG NAPJA FRANCIAORSZÁGBAN

1789 JÚLIUS 14. A franciák függetlenségi napja, 235 éve, a Bastille várbörtön lerombolásának és a francia forradalom kezdetének emlékére ünneplik.

2024. Július 13. 09:21, szombat | Bulvár

Filmtörténeti szenzáció: Az eredeti, 1923-as Egri csillagokból kerültek elő filmkockák

Megtalálták az 1923-ban készült Egri csillagok egyes képkockáit.

2024. Július 13. 08:40, szombat | Bulvár

Ejtették a gondatlan emberölés miatt emelt vádat Alec Baldwin ellen

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette az Alec Baldwin filmszínész elleni büntetőeljárást, ami egy westernfilm forgatásán az operatőr halálával végződő 2021-es tragédia miatt indult.