Városlista
2021. december 9, csütörtök - Natália

Hírek

2011. Október 14. 07:45, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyesítették az orvostudomány két 'Szent Grálját'

Egyesítették az orvostudomány két 'Szent Grálját'

A tudósok bejelentették, hogy első alkalommal sikerült embereket egyidejűleg génterápiával és őssejtterápiával is kezelni - vagyis egyesíteni az orvostudomány két 'Szent Gráljának' tartott technológiát.

A beszámolók szerint a módszernek köszönhetően egy napon a genetikai betegségben szenvedőket saját sejtjeikkel gyógyíthatják majd az orvosok.

A kísérletek során a tudósok egy májbetegségben szenvedő pácienstől vett őssejtben létrejött mutációt voltak képesek korrigálni. A szakemberek szerint ez hatalmas előrelépést, mivel jelenleg genetikai betegségben szenvedő emberek őssejtjeit nem tudják terápiás célokra felhasználni, mivel ezek a sejtek is tartalmazzák a hibás genetikai kódot, amely eredetileg a pácienst megbetegítette - írja a Nature.

A kísérletben részt vevő alany májcirrózisban szenvedett - ez az egyik leggyakoribb genetikai eredetű kór Európában, amely minden 2000. embert érinti. A betegtől származó őssejtből molekuláris szikével vágták ki a mutációt okozó szakaszt, és javították ki a hibát - végül májsejtté alakították, hogy ellenőrizzék az eredményt.

A tudósok elmondták: a májsejtek tökéletesen működtek, genetikai mutációnak nyomát sem mutatták, vagyis az eljárás sikeres volt. Sőt, a sejteket egerekbe is beültették, ahol a beavatkozás után 6 héttel sem volt velük probléma. A módszer azonban egyelőre nagyon kezdeti stádiumban jár, és már több aggály is felmerült vele szemben - ezeket próbálják majd eloszlatni a tudósok a további kísérletek során.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 09. 11:05, csütörtök | Belföld

Kihirdették a Magyarország 365 fotópályázat idei díjazottjait

Kihirdették szerdán a harmadik alkalommal kiírt Magyarország 365 fotópályázat idei díjazottjait, a neves szakemberekből álló zsűritől 15 pályázó kapott díjat.

2021. December 09. 09:43, csütörtök | Belföld

Madárinfluenza miatt felszámolnak egy pecsenyekacsa-állományt

Madárinfluenza miatt a szakemberek 42 ezer darabos pecsenyekacsa-állományt számolnak fel a Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

2021. December 09. 06:00, csütörtök | Belföld

Az omikron ellen három adag kell a Pfizer/BioNTech-vakcinából

Teljes oltás és frissítő oltás, azaz három adag szükséges a koronavírus ellen a Pfizer védőoltásból a vírus omikron nevű változatának semlegesítéséhez

2021. December 09. 05:00, csütörtök | Belföld

Megnyílt a regisztrációs honlap az 5-11 éves gyermekek oltásához

Az 5-11 éves gyermekek oltásához is megnyílt a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap - tájékoztatott a koronavirus.gov.hu szerdán.