Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2011. Október 18. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyelőre még gödörben van a magyar építőipar

Egyelőre még gödörben van a magyar építőipar

Csak kismértékű javulás látszik a magyar építőiparban.

Havi alapon ugyanis 1,6 százalékkal nőtt a termelés augusztusban, igaz éves viszonylatban több mint 12 százalékos volt a zuhanás, de ez már sokkal jobb szám mint a korábbi 15 százalékos zuhanás.

A számok bár kedvezőbb képet mutatnak,de szinte minden területen csökkenés figyelhető meg, a nagyberuházások elmaradása és a lakásépítések jelentős csökkenése miatt. Augusztus végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene több mint egyharmadával alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Augusztus végén a jövőbeni építési munkákra megkötött szerződések volumene több mint egyharmadával alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 1,6 százalékkal magasabb volt. Az év első nyolc hónapjában a termelés 10,9 százalékkal elmaradt a 2010. azonos időszakától.

A termelés augusztusi, 12,3 százalékos csökkenésén belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent az egy évvel korábbihoz képest – az épületek építése 21,5, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal. Szezonálisan kiigazított indexek alapján augusztusban az épületek építésének volumene 3 százalékkal, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal magasabb volt a júliusinál. Az év első nyolc hónapjában az épületek építésének teljesítménye 11,4, az egyéb építményeké 11,2 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

Augusztusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – mintegy harmadával esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A jelentős csökkenés oka részben az egy évvel korábbi, ipari, kereskedelmi és oktatási épületeken végzett munkák okozta magas bázis volt. Az egyéb építmények ágazat termelése 1,3 százalékkal, a speciális szaképítés ágazaté 3,1 százalékkal maradt el a tavalyi szinttől.

Az augusztusban kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 17,2 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötötteké jelentősen, 23 százalékkal esett vissza. Az év első nyolc hónapjában az építőipari vállalkozások csaknem egynegyedével alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 20:46, hétfő | Belföld

Zavargások Koszovóban - 20 magyar békefenntartó megsérült

A jelenlegi információk szerint több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

Kötélpályán hoztak fel egy szikláról lezuhant fiút a mélyből a tűzoltók Vértestolnánál

Lezuhant egy túrázó a Pes-kő-barlangnál Vértestolna közelében vasárnap, a tűzoltók kötélpályát építették ki, hogy a 15 éves fiút felhozzák a mélyből - mondta el a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szó

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

A héten is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

2023. Május 28. 11:13, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 doboz cigi lapult a kárpitok alatt

Csaknem 800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár kisbuszban