Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Január 09. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Egy hét alatt több mint 230 fegyveressel végeztek a Sínai-félszigeten

Egy hét alatt több mint 230 fegyveressel végeztek a Sínai-félszigeten

Vége felé jár a Sínai-félsziget északi részén zajló terrorellenes hadjárat az egyiptomi hadsereg szóvivőjének pénteki közleménye szerint; egy hét alatt több mint 230 fegyveressel végeztek.

Mohamed Szamír fogalmazása szerint a fegyveres erők "folytatták" az átfogó hadjárat "lezárását". A dandártábornok pénteken 14 "terrorista elem megsemmisítéséről" számolt be. A szóvivő naponta leadott jelentéseiben eddig nem esett szó arról, hogy a kormánycsapatok bármifajta veszteséget elszenvedtek volna.

Az al-Vafd című napilapnak előző nap nyilatkozó biztonsági források 218 megölt "takfíri" - a muzulmánokat hitehagyottá és a vérontások legitim célpontjává nyilvánító szélsőséges - "likvidálásáról" számoltak be.

Az Iszlám Állam egyiptomi ága, a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) fellegvárának számító térség "megtisztítását" célzó, múlt hétvégén kezdődött legújabb katonai akció során elfogták továbbá a milícia 102 tagját, akik a források szerint a kietlen dombvidék sivatagi ösvényein és a városok lakosai közé vegyülve rejtőzködtek.

Az újságnak nyilatkozó szakértők a terrorszervezet "végének kezdeteként" írták le a fejleményeket.

A hadseregszóvivő szerint a Gázai övezettel szomszédos, főleg beduinok és palesztinok lakta régióban a kormánycsapatokat harci helikopterek fedezték, a katonaság által végrehajtott rajtaütéseket kommandós osztagok, gyorsreagálású alakulatok és a rendőrség terrorellenes egységei támogatták.

Az IÁ helyi milíciája az állandó katonai jelenlét és számos terrorellenes hadművelet ellenére rendszeresen hajt végre támadásokat a fegyveres erők tagjai ellen. A jelenleg zajló terrorellenes hadjáratot a Vértanú Joga 2 néven indították, amelynek első, szeptemberi szakasza során félezer szélsőségest öltek meg.

A független sajtót nem engedik a környékre, így az ott folyó harcokról szóló értesülések, számadatok gyakorlatilag egyetlen forrása maga a hadsereg.

Címkék: isis, terror, terrorista

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.