Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2023. Szeptember 25. 10:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI/GFM

Egy év alatt 74 ezer forinttal nőtt a bruttó kereset, hamarosan újra növekedésnek indulhatnak a reálbérek.

Egy év alatt 74 ezer forinttal nőtt a bruttó kereset, hamarosan újra növekedésnek indulhatnak a reálbérek.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 júliusában 559 100 forintra emelkedett a bruttó átlagkereset, így egy év alatt 74 ezer forinttal, azaz 15,2 százalékkal nőtt az átlagbér emelte ki a legfrissebb statisztikai jelentéshez.

Ezzel a dollárbaloldal kormányzásához képest már több mint 356 ezer forinttal magasabbak az átlagos fizetések, a minimálbér, a garantált bérminimum és az átlagbér is gyakorlatilag megháromszorozódott - közölték.
A GFM hangsúlyozta: júliusban a reálbérek mindössze 2 százalékkal csökkentek annak köszönhetően, hogy a kormány szankciós infláció elleni küzdelme egyre látványosabban érhető tetten az adatokban: az olyan célzott intézkedések, mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő rendszer először letörték és jelentősen csökkentették a szankciós inflációt.
A kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja csökkenteni a háború és az elhibázott szankciók miatti inflációt, ennek érdekében fellép az árspekuláns multik indokolatlan áremeléseivel és trükközésével szemben is - erősítette meg a GFM.
A reálkeresetek alakulása 2022 szeptembere óta a legkedvezőbb eredményét érte el. Az infláció csökkentésének köszönhetően egyre közelebb kerül a reálkereseti fordulat, így a reálbérek csökkenése augusztus-szeptemberben megállhat, majd újraindulhat a fizetések vásárlóerejének növekedése, mint ahogy az az elmúlt években már megszokottá vált. Mindez hozzájárulhat a fogyasztás, valamint ezáltal a gazdasági növekedés helyreállításához is - vélekedett a GFM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Belföld

Bemutatták a Ganz elektromos midibuszát

Bemutatták szerdán Budapesten a cseh-magyar koprodukcióban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát - közölte a magyar gyártó az MTI-vel.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.