Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Március 31. 14:25, hétfő | Helyi
Forrás: hvg

Egy 14 éves fiú 0 forintos ötletével spórolhatna milliárdokat a kormány

Egy 14 éves fiú 0 forintos ötletével spórolhatna milliárdokat a kormány

Az iskolai tudományos versenyre beküldött ötlet 60 milliárd forintnyi pénzt takaríthatna meg csak az amerikai kormánynak, de a módszer ugyanúgy bevethető lenne például Magyarországon is.

Sőt, otthon is jól jár, ha kipróbálja. Egyszerű: betűtípust kell váltani.

Egy pittsburghi középiskolás diák, Suvir Mirchandani azt tapasztalta, hogy sokkal több beadandó dolgozatot kell elkészítenie középiskolában, mint amennyi ilyen feladata az általánosban volt. A legtöbbekben ilyenkor az elektronikus leadás ötlete fogalmazódik meg, ha spórolásról van szó, de a 14 éves fiú mást talált ki: egyszerűen meg kell változtatni a betűtípust, így váratlanul nagy összeget lehet megtakarítani.

Az általánosan használt, sok intézményben pedig formai követelményként is megkövetelt Times New Roman ugyanis sok festéket/tintát használ. A festék pedig drága: a CNN által idézett adat szerint például míg 30 ml a Chanel No. 5 parfümből kb. 8500 forintba kerül, addig a HP nyomtatóihoz való gyári tintából ugyanennyiért közel 17 ezer forintot kell fizetni.

Ezen a számításon alapulva az amerikai fiú összehasonlított négy betűtípust – a Garamondot, a Times New Romant, a Century Gothicot és a Comic Sans-t – néhány véletlenszerűen kiválasztott beadandók szövegén. Különösen az angolban leggyakoribb karakterekre (e, t, a, o és r) fókuszált, az APFill Ink Coverage szoftver segítségével megmérte, hogy melyik betűtípus használata esetén mennyi tintát fogyasztanak nyomtatáskor a beadandóknál. Ezután felnagyította a betűket, külön-külön kinyomtatta, majd kivágta őket, és mérlegen is igazolta a szoftveres mérés eredményét.

Az eredmény pedig nem volt más, mint hogy Times New Roman helyett Garamondot használva 24 százalékkal csökkenthető a tintafelhasználás mértéke. (Sőt, egy speciális betűtípussal még jobban.) Számításai szerint ez szövetségi kormányzati szinten 136 millió dolláros, állami kormányzatok szintjén pedig további 234 millió dolláros megtakarítást jelenthet. Ez átszámolva összesen 60,6 milliárd forint évente.

A megtakarítás egyúttal kevesebb tintavásárlást is jelent, ami nyilván kevesebb forgalmiadó-bevétellel jár, de hát ez abszolút eltörpül az ötlet zsenialitása mellett: így lehet nulla forint ráfordítással, mindenféle racionalizálásnak nevezett megszorítás nélkül milliárdokat spórolni.

Forrás: www.hvg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 14:00, szombat | Helyi

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei.

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

2024. Május 18. 13:43, szombat | Helyi

Egy régi történet: a Salgótarjáni Kohászati Üzemek – 1. rész: 1902-re a csúcson!

Borítóképen: Az egykori vasfinomító gyár és lakótelep látképe 1873-ból. A Salgó-Tarjáni Vasfinomító Társulat, vagy a Rimamurány—Salgó-Tarjáni Vasmű Részvény Társaság

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.