Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 13. 09:21, szombat | Bulvár
Forrás: hvg/atv/web/zsuffa csaba

Filmtörténeti szenzáció: Az eredeti, 1923-as Egri csillagokból kerültek elő filmkockák

Filmtörténeti szenzáció: Az eredeti, 1923-as Egri csillagokból kerültek elő filmkockák

Megtalálták az 1923-ban készült Egri csillagok egyes képkockáit.

A későbbi, 1968-as alkotás, amelyben többek között olyan magyar színészóriások tűnnek fel, mint Sinkovits Imre, Kovácsi István, Venczel Vera, Latinovits Zoltán, Agárdy Gábor vagy éppen Bárdy György.

A filmet Várkonyi Zoltán rendezte, és azóta is ez az egyik legnépszerűbb magyar film.

Azt eddig kevesen tudták, hogy Gárdonyi Géza regényéből már jóval korábban is készült egy alkotás, de ebből jeleneteket nem láthattunk, hiszen eltűntek.

1899-ben jelent meg folytatásos formában az Egri csillagok, majd 1901-ben már könyv formájában is megjelent a később Magyarország kedvenc könyvévé váló alkotás. És már 1923-ban filmet is készítettek belőle.

ÍME A KÉPKOCKÁK AZ 1923-AS FILMBŐL, ILLETVE AZ IS KIDERÜL A RIPORTBÓL, HOGY TALÁLTÁK MEG AZ ELVESZETTNEK HITT KÉPKOCKÁKAT:

Rég elveszettnek gondolt filmkockák kerültek elő most a filmből.

Egy kis kartondobozban rejtőztek a film egyes képkockái. A filmet tehát még a klasszikustól sokkal korábban Fejős Pál készítette el Gárdonyi Géza regényéből. azt is megtudhattuk az ATV műsorából, hogy ezek a filmek azért sem maradtak fent, mert a magyar némafilm-állomány több mint 90 százaléka elveszett. Többek között a riportban arról is beszél Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója, hogy mi lett ezeknek az elveszett filmeknek a sorsa. Részben a nitrofilmek öngyulladása miatt semmisült meg az állomány nagy része.

A filmszalagok pedig később ipari alapanyagok lettek.

Fejős Pál később Hollywood-ban csinált karriert magának. Az 1923-as filmről pedig onnan tudunk, hogy közjegyzői okirat maradt róla, amelyben rögzítették, hogy az egyes jelenetek miről szólnak.

Fejős Pál filmjében a cseszneki várban forgatták amúgy a film jeleneteit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 09:14, hétfő | Bulvár

Ennyi maradt a balatonfüredi görög faluból - Videó

A Balaton Televízió friss videója szerint már csak az egykori szökőkút maradványai emlékeztetnek Balatonfüreden arra, hogy egyszer volt ott egy görög falu is.

2024. Július 13. 14:03, szombat | Bulvár

A FÜGEGTLENSÉG NAPJA FRANCIAORSZÁGBAN

1789 JÚLIUS 14. A franciák függetlenségi napja, 235 éve, a Bastille várbörtön lerombolásának és a francia forradalom kezdetének emlékére ünneplik.

2024. Július 13. 08:40, szombat | Bulvár

Ejtették a gondatlan emberölés miatt emelt vádat Alec Baldwin ellen

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette az Alec Baldwin filmszínész elleni büntetőeljárást, ami egy westernfilm forgatásán az operatőr halálával végződő 2021-es tragédia miatt indult.

2024. Július 12. 20:39, péntek | Bulvár

A Live Aid segélykoncert

39 éve, 1985 július 13-án, Bob Geldof kezdeményezésére és szervezésében megtartották a Live Aid segélykoncertet.