Hírek
2019. November 15. 15:02, péntek |
Életmód
Forrás: mti
Egészségtelenné teszik a szívet az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek
Egészségtelenné teszik a szívet az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek - derült ki egy kutatásból, amelyet az Amerikai Szív Egyesület idei philadelphiai ülésén mutattak be.
Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) kutatói szerint a szervezetbe jutó, ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó kalória minden 5 százalékos növekedésével ugyanilyen arányban csökken az általános szív- és érrendszeri egészség.
Azok a felnőttek, akik kalóriabevitelük mintegy 70 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszerek formájában fogyasztják el, az ideális kardiovaszkuláris egészség szintjének csupán felével élnek azokhoz képest, akik a teljes kalóriabevitelük legfeljebb 40 százalékát viszik be szervezetükbe ilyen ételek formájában.
Az ételeket az elkészítésük során használt ipari folyamatok mennyisége és célja alapján kategorizálják. Azokat nevezik ultrafeldolgozott élelmiszereknek, amelyek teljesen vagy jórészt olyan táplálékból kivont anyagokból állnak, mint a zsírok, keményítők, hidrogénezett zsírok, hozzáadott cukrok, módosított keményítők és ide tartoznak olyan "kozmetikai" adalékok, mint a mesterséges ízesítők, színezékek vagy emulgeálószerek. Ilyen termékek például az üdítőitalok, a csomagolt sós rágcsálnivalók, sütik, feldolgozott húsok, porformájú és előcsomagolt levesek - írja a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.
"Az egészséges táplálkozás kiemelt fontosságú a szív és a vérerek egészségének megőrzésében" - hangsúlyozta Zefeng Zhang, a CDC kutatója. "Az ultrafeldolgozott ételek gyakran helyettesítik a tápanyagban gazdag ételeket, mint a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és a sovány fehérjét, melyek támogatják a szív egészségét. Ráadásul az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gyakran magas a só, a hozzáadott cukor, a telített zsír és más, a szívbetegségek kockázatát növelő anyag aránya" - tette hozzá.
A szakértők az amerikai országos egészségügyi és táplálkozási felmérés (NHANES) során 2011 és 2016 között gyűjtött adatokat használták vizsgálatuk során. Ennek keretében 13 446, húszéves vagy annál idősebb felnőttről szereztek információkat, akiknek megismerhették táplálkozási szokásait és a szív- és érrendszeri egészségükre vonatkozó kérdésekre adott válaszait.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Január 22. 07:53, szerda | Életmód
Földes László Hobo Medvevára című előadásának bemutatójára készül a Nemzeti Színház
Földes László Hobo Medvevára című előadásának premierjére készül a Nemzeti Színház: a zenés bábjátékot pénteken mutatják be Molnár Kristóf rendezésében.
2025. Január 22. 07:39, szerda | Életmód
Ma van a magyar kultúra napja
Ma van a magyar kultúra napja, amelyet országszerte és a határokon túl is számos programmal, kiállításokkal, díjátadókkal, színházi előadásokkal, koncertekkel ünnepelnek.
2025. Január 21. 07:47, kedd | Életmód
Vírusok hatástalanítására alkalmas eszközt fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetemen
Különböző típusú vírusok hatástalanná, illetve működésképtelenné tételére fejlesztenek eszközt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratóriuma (VNL) és a RoLink Biotechnology Kft. szakemberei
2025. Január 21. 07:41, kedd | Életmód
Trenkwalder: 2024 végére meghaladta a 2100 forintot a fizikai dolgozók átlagos órabére
A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2024 negyedik negyedévének végére 2130 forint volt, ami 9,1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért 1952 forinthoz képest