Városlista
2024. augusztus 26, hétfő - Izsó

Hírek

2024. Augusztus 18. 09:01, vasárnap | Bulvár
Forrás: web/zsuffa csaba

Edward Norton

Edward Norton

55. születésnapját ünnepli Edward Norton, Golden Globe - díjas amerikai színész. Isten éltesse sokáig! ❤

Edward Norton 1969. augusztus 18.-án Bostonban született.

- Norton ötéves korában kezdett érdeklődni a színészet iránt, miután bébiszittere (egy későbbi Broadway-színésznő) elvitte őt az If I Were a Princess című musical előadására. A deszkákon először nyolcévesen állt az Annie Get Your Gun című darab egyik szereplőjeként.

- Diplomáját 1991-ben szerezte meg a Yale Egyetem történelem szakán. Itt kezdett el japánul is tanulni. A nyelvet ezután volt alkalma használni, hiszen néhány hónapra a szigetországba költözött, hogy nagyapja cégénél dolgozhasson. New Yorkba visszatérve fejest ugrott a kezdő színészek szokásos életébe: alkalmi munkákat vállalt, meghallgatásokra járt, valamint kisebb színdarabokban szerepelt.

- A filmvilágba 1996-ban robbant be Legbelső félelem című thrillerével, amelyben gyilkossággal vádolt kóristafiút alakított Richard Gere oldalán. Teljesítményéért Golden Globe-díjat kapott, illetve Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Ezt követően olyan rendezőlegendák filmjeiben szerepelt, mint Woody Allen (A varázsige: I Love You) vagy Miloš Forman (Larry Flynt, a provokátor).

- A töretlen karriert családi tragédiák árnyékolták be: 1996-ban nagyapját veszítette el, majd egy évre rá édesanyját. Legközelebb 1998-ban láthattuk újra a vásznon a Pókerarcok című moziban Matt Damon mellett.

- Ugyanebben az évben került hozzá az Amerikai história X forgatókönyve. Norton elvállalta a megvilágosult bőrfejű, Derek Vinyard fejlődéstörténetének főszerepét. 1998 legkiválóbb színészi teljesítményének lehettünk ekkor szemtanúi: 15 kilónyi plusz, s mélyen átélt alakítás, amelyért a legjobb férfi főszereplő kategóriában Golden Globe-ra és Oscarra jelölték.

- Az Amerikai história X-et David Fincher 1999-es Harcosok klubja című rendezése követte. Itt Brad Pitt oldalán jelenik meg a szürke, öltönyös yuppie szerepében.

- Ezután többek között Ridley Scott Mennyei királyságában szerepelt a leprás IV. Balduin király szerepében. További jelentős filmjei a kasszasikernek számító A vörös sárkány (2002), a Spike Lee által rendezett Az utolsó éjjel (2002), a nagyrészt Csehországban forgatott A mágus (2006), a Kína festőien szép tájain játszódó Színes fátyol (2006), a Wes Anderson rendezésében készült Holdfény királyság (2012) és A Grand Budapest Hotel (2014).

- Edwart Norton ma is aktívan dolgozó, forgató színész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 07:56, hétfő | Bulvár

Közlekedési táblákkal ütötték egymást a sofőrök a magyar autópályán - Videó

Egy terelésnél alakult ki némi tolakodás két jármű között, majd elégtételt próbáltak venni egymáson.

2024. Augusztus 23. 06:25, péntek | Bulvár

Hogy mehet 1000 km/h-val egy vonat

A leggyorsabb vonatok – hogy mehet 1000 km/h-val egy kínai vonat? Óránként ezer kilométeres sebességet még az utasszállító repülőgépek is csak időnként engednek meg maguknak,

2024. Augusztus 22. 05:32, csütörtök | Bulvár

Haldoklik a legendás brit kocsmakultúra

A pubok a falusi közösségi élet központjai a briteknél, egyre kevesebb van azonban belőlük, az elmúlt időszakban minden évben százszámra zártak be belőlük az Egyesült Királyságban.

2024. Augusztus 18. 11:43, vasárnap | Bulvár

Súlyos a helyzet az osztrák Alpokban

A klímaválság miatti károk megnehezítik a fenntartást, az Osztrák Alpesi Szövetség 95 millió eurós segélycsomagot követel a kormánytól. Segélyhívás az Alpokból: Mentsük meg a hegyi menedékházakat és túraösvényeket!