Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2014. Október 02. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Dzsingisz kán öröksége Salgótarjánban

Dzsingisz kán öröksége Salgótarjánban

A Dzsingisz kán öröksége című kiállításon a látogatók Magyarországon először tekinthetik meg Belső-Ázsia legnagyobb hun sírjának, Gol Mod 2-nek a feltárását bemutató fotókiállítást a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeumban.

A tárlókban régészeti leletek és másolatok sorakoznak, felvillantva a mongolok területén élt ókori lovas népeket. Szintén látható a kínaiak által megörökített különleges lófajta, a híres „mennyei ló” bronz másolata. Ezen kívül mongol numizmatikai ritkaságok, a mongolok néprajzi és vallási kincsei sorakoznak a tárlókban. A teremben helyet kapott egy mongol jurta, amely a tavalyi évben kiérdemelte az UNESCO szellemi világörökség címet. A kiállítás 2015. január 10-ig látogatható.
A “Dzsingisz kán öröksége” című kiállítás célja, hogy a magyar közönségnek ízelítőt adjon a mongol kulturális emlékekből és a hozzájuk kapcsolódó hagyományokból. A múzeum célja, hogy hiteles forrásokból tájékozódva a magyar közönség közelebb kerüljön a mongol néphez és történelméhez.
A kiállítás tárlóin keresztül, illetve az egyes helyszíneken megrendezendő eseményein gyerekek, fiatalok és idősek sok érdekességet, új adatot megtudhatnak, előadók személyes élményein keresztül kerülhetnek közelebb az egykori világbirodalom örököseinek életéhez.
A látogatók nemcsak kiállítási tárgyakkal, de az október 18-i Mongol Napon tematikus előadásokon, programokon keresztül ismerhetik meg Dzsingisz kánnak a tanításait és bölcs mondásait, valamint fény derül arra a kérdésre is, hogy miért törtek be hozzánk 1241-ben Batu kán hadai, illetve miért nevezték őket tatároknak. Megkapjuk a választ arra is, mi vezetett a magyar királyok és Dzsingisz kán unokái közötti békekötéshez.

Vissza a kezdőlapra
Programkereső

Címkék: salgótarján

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 05:19, hétfő | Helyi

Jön a svájci bicska, amiből hiányzik a kés

A Victorinox érdekes lépésre szánta el magát, de azért nem kell félni, maradnak a hagyományosabb változatok is.

2024. Május 13. 04:45, hétfő | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Május 13. 04:37, hétfő | Helyi

A SpaceX új szkafandere a Marson megállja a helyét

Elon Musk cége bemutatta új Extravehicular Activity (EVA) szkafanderét, amely mérföldkövet jelent a kereskedelmi űrrepülésben. A SpaceX űrruhája számos fejlesztésével lehetővé teszi,

2024. Május 13. 04:30, hétfő | Helyi

Nők 40 nyugdíj változás: Nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is szerezhető jogosultsági idő!

A „nők 40” korkedvezményes nyugdíj különböző élethelyzetekben kínálhat korai nyugdíjazási lehetőséget a nők számára Magyarországon. Az egyik ilyen helyzet az, amikor a nő nemcsak anyaként,