Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Március 30. 18:30, szombat | Külföld
Forrás: newtechnology/web/zsuffa csaba

Drónok és légitaxik London egén

Drónok és légitaxik London egén

Az angolok az elsők közt demokratizálják az eget drónok és légitaxik számára. Nagy-Britanniában közös kormányzati és ipari akcióterv készült a légitaxizás,

valamint a bűnüldözést vagy segítségnyújtást szolgáló kézbesítő drónok bevezetésére.

A stratégia a következő tíz évre tekint előre – ekkora intervallumon belül szeretnék a teljeskörű demokratizálást, aminek eredményeképpen már 2030-ra 45 milliárd fonttal (közel 21 ezer milliárd forinttal) növekedhet a szigetország gazdasága.

A brit közlekedési minisztérium (DfT) által 2024. március 18-án bejelentett cselekvési terv részletesen taglalja, hogy a légitaxi- és dróntechnológia hogyan alakíthatja át az Egyesült Királyság egét. A Future of Flight címen kiadott stratégia szerint 2026-ban repül forgalomban az első légitaxi, és 2028-ban már sűrű járatok lesznek elérhetőek belőle. A rendszeres drónszállítások rajtját 2027-re, míg az első pilóta nélküli, autonóm légitaxik felszállását 2030-ra teszik.

A Future of Flight kidolgozását 2022-ben kezdte el a DfT számtalan iparági szakértővel és vezetővel egyeztetve, azzal az igénnyel, hogy az ágazat stratégiai iránya egyensúlyt teremtsen az innováció, a biztonság és a kibocsátáscsökkentés között.

A tervben nem mellesleg szerepel az is, hogy a drónok számára engedélyezik a látótávolságon túli repülést (BVLOS), így az ágazat anélkül növekedhet, hogy korlátozná más járművek légi közlekedését. A kisebb repülőterek célszerű fejlesztését ugyancsak előirányozták, hogy vertiportként, vagyis olyan állomásként működjenek, amelyek eVTOL-okat fogadnak és indítanak.

A DfT szerint az új technológia előnyei már most is megmutatkoznak, például a West Midlands-i rendőrségnél, amelynek egyenruhásai drónokat használnak az erőszakos bűncselekmények és a rendzavarás elleni küzdelemre. A Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál szintén fontos feladatokat teljesíthetnének a drónok – erre egy 2022-23-ban zajlott féléves kísérleti időszak világított rá, amikor a Skyfarer brit drónszolgáltatóval együttműködve drónokkal szállítottak sebészeti eszközöket és patológiai mintákat.

A tesztidőszak rekordját egy implantátum csomag szállítási idejével érték el: a drónok 70 százalékkal gyorsabban kézbesítették a küldeményt, mint a földi egységek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.