Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 12. 19:59, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Döntött az országgyűlés, súlyos szigorítás jön februártól a kórházak vezetőire, de még a rokonaikra is!

Döntött az országgyűlés, súlyos szigorítás jön februártól a kórházak vezetőire, de még a rokonaikra is!

Többféle, az egészségügyet érintő jogszabályt fogadott el ma az országgyűlés. Egyrészt növekszik az egészségügyi szakdolgozók bére, ami jó hír, másrészt soha nem látott szigorítás érkezik

a kórházigazgatók életébe. Ez utóbbi esetben gyakorlatilag a magán- és az állami egészségügy harcának szemtanúi lehetünk.

Az Országgyűlés 135 igen, 26 nem szavazattal és harminc tartózkodás mellett elfogadta a Belügyminisztérium előterjesztésére azt a jogszabályt, amely jövő március 1-től az egészségügyi szakdolgozók számára új, sávos fizetési rendszert vezet be, meghatározva az egyes kategóriákban a minimálisan és maximálisan fizethető bért.

Ennek eredményeképpen az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbére jövőre eléri az orvosi átlagalapbér 37 százalékát.

A kórházak vezetői és rokonaik kizárva
Jövő február 15-től szigorodnak a kórházi intézményvezetőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok:

tilos lesz a tulajdonszerzés minden egészségüggyel összefüggő tevékenységet végző gazdasági társaságban, és összeférhetetlen lesz az egészségügyi szolgáltatást is nyújtó, illetve a munkáltatóval rendszeres gazdasági kapcsolatban álló gazdasági társaságban betöltött vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagság. A tilalom a közeli hozzátartozóra is kiterjed majd.

Azt is rögzítették, hogy az országos gyógyintézetekben és a vármegyei kórházakban a vezetői juttatást a jövőben az Országos Kórházi Főigazgatóság helyett az egészségügyért felelős miniszter határozza meg, és mértékét egyoldalú munkáltatói intézkedéssel csökkentheti.

Az intézkedés nyilvánvalóan összefügg az olyan és hasonló esetekkel, mint ami az orosházi kórházban történt.

Ott kirúgták az igazgatót idén, mert magánklinikát üzemeltetett az államitól nem messze és ő maga is rendelt benne. Mikor ez kiderült, Takács Péter egészségügyi államtitkár felmentette tisztségéből a kórház vezetőjét, de elismerve, hogy nem ütközik törvénybe, hogy kórházigazgató magánpraxist nyisson, csak etikátlan.

Nos, eszerint februártól már törvénybe is ütközik.

Gyógyszerek
Az elfogadott törvény szerint a gyógyszerek helyettesíthetőségéről a jövőben nem csak gyógyszerész, hanem a gyógyszert kiadó személy is tájékoztatja majd a beteget, és ki is adhatja a helyettesítő gyógyszert. Ennek feltételeit miniszteri rendeletben szabályozzák majd.

Itt várjuk észervételeit és hozzászólását:

https://www.facebook.com/groups/infonograd/permalink/2266537280206065

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák