Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. December 19. 14:45, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Döntött a kormány: legalább 55 ezer diák helyét finanszírozzák

Döntött a kormány: legalább 55 ezer diák helyét finanszírozzák

Az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezernél, és a ponthatárokat így kell meghatározni karácsonyig, azaz a következő öt napban

Nem lesz részösztöndíj, a bejutás egyetlen feltétele pedig a meghatározott ponthatár elérése lesz, amelyeket az emberi erőforrás tárca számol majd ki. Úgy tűnik, maradnak a hallgatói szerződések.

A kormány mindenkinek, aki eléri a minőségi küszöböt és időben elvégzi tanulmányait, illetve Magyarországon akar elhelyezkedni, kifizeti a tandíjat - közölte a kormányszóviő szerdán. A bejutás egyetlen feltétele a pontszám elérése, ezt karácsonyig meghatározza az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kormány szerint a felsőoktatásban állami finanszírozással részt vevő diákok száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezer főnél.

A kormányszóvivő hozzátette, jövőre legalább 24 milliárd forinttal több pénz jut jövőre a felsőoktatásba - tette hozzá Giró Szász András, ebben ugyanakkor benne van a PPP-konstrukciók kiváltása is. Részösztöndíj nem lesz, minden részletszabályt az Emberi Erőforrás Minisztériuma dolgoz ki karácsonyig. Így azt is, hogy mely szakokat támogatja az állam.

A kormány álláspontja az, hogy mind a diplomák minőségét javítani kell, mind azok számát emelni kell, akik sikeresen elvégzik az egyetemet. Magyarország közpénzből nem jóléti államok orvosait, és egyéb értelmiségeit akarja kitaníttatni - mondta Giró-Szász.

A hallgatói szerződésekről szólva Giró-Szász azt mondta, ennek részleteit is a minisztériumnak kell kidolgoznia. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a kormányok joggal várják el, hogy a közpénzből megszerzett tudást hazájukban kamatoztassák a hallgatók.

A szóvivő a mai demonstrációkkal kapcsolatban azt mondta, ez a diákok demokratikus joga. Elmondta azt is, hogy Balog Zoltán miniszter épp ebben a pillanatban ment ki Nagy Dávid HÖOK-elnökhöz, aki a Parlament előtt ülősztrájkol.

Nagy Dávid HÖOK-elnök, miután befejezte Kossuth téri demonstrációját, és megbeszélést tartott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel, a minisztérium előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatón reagált a kormány felsőoktatással kapcsolatos mai bejelentéseire.

Azt mondta, hogy a mai bejelentés szerinte előrelépés, mert plusz forrásokat és férőhelyeket rendel a felsőoktatási rendszerhez. Ennek ellenére egy sor kérdés továbbra is tisztázatlan maradt, így a költségvetési sor nem módosul a 24 milliárdos bejelentéssel, csak különféle - mint fogalmazott - "átláthatatlan átvállalásokra" tettek ígéretet - jelentette helyszíni tudósítónk.

Nagy Dávid emellett azt vette ki Balog Zoltán miniszter szavaiból, hogy a közgazdász- és jogászképzésben továbbra sem lesznek államilag finanszírozott férőhelyek, így a tandíjat sem törli el a kormány a HÖOK-elnök értékelése szerint. Nagy Dávid azt mondta, nem érti a kormány érvelését, mert ha a piacon mérnökökre van szükség, és ezért a mérnökképzésben van államilag támogatott hely, akkor ezzel a logikával miért nincs ugyanez a jogász- és közgazdászképzésben is.

Nagy Dávid ugyanúgy sérelmezte, hogy továbbra sincs szó a hallgatói szerződések eltörléséről.

Mindent összevetve a HÖOK hajlandó tárgyalni, ezért arra kérik Balog Zoltán minisztert, hogy a most elhangzottakról készítsen egy átlátható írásos anyagot, és ezt küldje át a hétfőn éjjel létrehozott Felsőoktatási Egyeztető Fórumnak. Itt már nemcsak a HÖOK-ról van szó, hanem szülőket, pedagógusokat, egyetemeket is érintik az intézkedések - mondta. "Sajtóhírek aplapján nem tárgyalunk" - tette hozzá.

Orbán Viktor múlt szombaton azt ígérte, a miután a kormány megértette a diákok felvetéseit, szerdán döntenek a felsőoktatás érintő ügyekben. Balog Zoltán miniszter kedden találkozott a diákok képviselőivel, ők azonban egy idő múlva faképnél hagyták a tárcavezetőt. Miközben az egyetemi hallgatók és a középiskolások szerdára országszerte tiltakozó akciókat indítottak, a kormány döntött a kérdésben.

„Ki kell szabadítani a mostani vitát abból a keretből, amely szinte mindannyiunk számára érthetetlenné teszi, hogy miről is vitatkozunk: ez a keretszám-szabályozással függ össze (...) A keretszám-szabályozás rendszert el kell törölni!” – mondta a Facebook-oldalán szombat délután közzétett videóüzenetében Orbán Viktor, miután – ahogyan fogalmazott – diákokkal beszélgetett.

A miniszterelnök közölte, hogy a kormány szerdán dönt a kérdésben, majd levélben azt kérte Balog Zoltántól, az Emmi vezetőjétől, hogy három nap alatt dolgozzon ki koncepciót a megoldásra. A parlament hétfőn el is fogadta a költségvetési törvény módosítását, amely megteremtette a keretet a kormány terve megvalósításához.

Az egyetemi hallgatók és a középiskolások blöffnek nevezték a kormányfő bejelentését. Hétfőn diáktüntetés volt az ország több városában, diákok vonultak a Magyar Rádióhoz, majd a Színművészeti Egyetemen tartottak éjszakai fórumot. Balog Zoltán miniszter kedden egyeztetett a HÖOK képviselőit, de a megbeszélések megszakadtak.

forrás: hvg.hu

Címkék: felsőoktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.