Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Szeptember 25. 15:07, szombat | Belföld
Forrás: MTI/Fotó: Facebook/MVM Mátra Energia Zrt.

Dolgoznak a Mátrai Erőmű gáztüzelésre történő átállításának tervein

Dolgoznak a Mátrai Erőmű gáztüzelésre történő átállításának tervein

A kormányzat jelenleg is dolgozik a Mátrai Erőmű gáztüzelésre történő átállításának tervein

- közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken Debrecenben, A mi Civaquánk című ötletpályázat szakmai napján.

Steiner Attila elmondta, az erőmű a hazai teljes szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felel jelenleg, ezt lehetne a technológiaváltással akár 3-5 százalékos értékre lecsökkenteni.

Ezt európai uniós forrás igénybevételével tervezi a kormány, a cél, hogy minél gyorsabban lehessen átállítani az erőművet a gázüzemű technológiára - tette hozzá.

Az ITM államtitkára arról is beszélt, a kabinet további célkitűzése, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-termelés 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítsák elő. Az atomenergiáról még hosszú ideig nem tudunk lemondani, emellett megnőhet a fontossága a megújuló energiának, a napelemek telepítésének ösztönzésére például számos, átfogó támogatási programot fog kiírni a következő időszakban a kormány - tette hozzá.

Azt szeretnénk, hogy Magyarországon 2030-ra három Paks teljesítményű naperőmű-kapacitás épüljön meg, ennek megvalósítása biztatóan halad - fogalmazott Steiner Attila.

Szavai szerint a közlekedést érintően az elektromos járművek népszerűsítése és támogatása mellett a hidrogénben is komoly potencia van. Magyarország idén májusban fogadta el a hidrogén-stratégiáját, szeretnénk ebben is élenjárók lenni Európában - jelezte a kormánypárti politikus.

A Debrecen vízutánpótlását biztosító Civaqua program fontosságáról szólva Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, a Future of Debrecen mozgalom által meghirdetett ötletpályázat tevékenyen bevonja a város lakóit a programba.

A projekt első része hamarosan indul és tervezés alatt van a második, dolgozunk azon, hogy a programot sikerre lehessen vinni és ebben a lehető legtöbb debreceni ötlete megjelenjen - tette hozzá.

Papp László, Debrecen Fidesz-KDNP-s polgármestere hangsúlyozta, a város előtt álló fenntarthatósági kihívások vízutánpótlást érintő problémáira a Civaqua ugyan választ ad, de legalább olyan fontosak Debrecen jövőbeli energiaellátásának és közlekedésének kérdései is.

Öt-hat évvel ezelőtt 120 megawattos energiaigénye volt a városnak, ez mára megduplázódott, a folyamatos ipari befektetések és a fejlesztések miatt ez a szám az évtized végére akár a 800 megawattnyi igényt is elérheti - jelezte a városvezető.

Hozzátette, a BMW-gyárnak köszönhetően az elektromobilitás rendkívül fontos központja lesz Debrecen, ezért elektromos töltőállomásokat kell felszerelni a városban a következő 10-15 évben.

A mi Civaqua ötletpályázatra több mint hetven pályázat érkezett, ezek megalkotásában mintegy 270-en vettek részt. A benyújtott pályamunkákat jövő hónapban értékelik, a legjobb ötleteket és javaslatokat pedig felhasználják a program második részének megvalósításában is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.