Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Június 15. 16:07, szerda | Belföld
Forrás: infovárosok/police.hu

Doktori címet és több diplomát is hamisított magának, fel is használta

Doktori címet és több diplomát is hamisított magának, fel is használta

Vádat emelt a Tatai Járási Ügyészség egy férfi ellen közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

A férfi számítógép segítségével az interneten talált minták alapján a saját nevére elkészített egy hamis doktori oklevelet, mely szerint 2019. június 21-tól doktori cím használatára jogosult, mivel magas szinten elsajátította a bölcsészettudományok tudományterületén a pszichológiai tudományt egy szlovákiai egyetemen. A férfi ugyanígy készített egy határozatot, amely szerint a magyarországi egyetem 2019. július 5-án honosítja a szlovák doktori oklevelet. Ezután az elkövető 2019. augusztus 10-én a tatai kormányablakban a két hamis iratot azért adta le, hogy személyi okmányai cseréjét elvégeztesse, a doktori címet okmányaiban használhassa. Ennek folytán a polgárok személyi adatait és lakcímét közhitelesen tanúsító nyilvántartásba valótlan adatként lett rögzítve a férfi doktori címe. Ezután ki lett cserélve a férfi személyi igazolványa, lakcímkártyája, vezetői engedélye, társadalombiztosítási azonosítójellel ellátott hatósági igazolványa, európai egészségbiztosítási kártyája, adóigazolványa – írta közleményében az ügyészség.

Az elkövető 2017-et megelőzően a saját nevére három hamis egyetemi oklevelet készített, ezek szerint 2009. július 30-án kiváló minősítéssel okleveles gépészmérnök-informatikus, 2009. július 30-án kiváló minősítéssel okleveles kisgéptervező mérnök, 2009. július 30-án kiváló minősítéssel okleveles mérnök-informatikus végzettséget szerzett.

A férfi 2017-2020. között kilenc különböző munkaviszony létesített, a szerződéskötéskor a legmagasabb iskolai végzettsége igazolására a hamis oklevelek egyikét felhasználta. Így egy oroszlányi cégnél kocsivezetőnek jelentkezett, itt egy napot dolgozott, egy bicskei cégnél termelési vezetőnek jelentkezett, itt egy hónapig dolgozott, egy ászári cégnél műszakvezetőnek jelentkezett, itt közel három hónapot dolgozott, egy bábolnai cégnél műszakvezetőnek jelentkezett, itt egy hetet dolgozott, egy győri cégnél műszakvezetőnek jelentkezett, itt néhány hónapig foglalkoztatták, a környei cégnél műszakvezetőnek jelentkezett, a munkaviszonya a próbaidő alatt megszűnt, a tatai cégnél mérnöknek jelentkezett, itt néhány hónapig foglalkoztatták, egy másik tatai cégnél műszakvezetőnek jelentkezett, itt három hétig foglalkoztatták, a tatabányai cégnél 2020. októberben közlekedéstechnológiai szakértőnek jelentkezett. Az elkövetőnek a tatabányai cég központjából megküldték a belépő törzslapot, melyet a vádlottnak kellett kitöltenie, megjelölve az iskolai végzettségét igazoló dokumentumokat is. A férfi 2020. október 16-án kitöltötte a törzslapot, melyen a felsőfokú iskolai végzettsége igazolására feltüntette a hamis szlovákiai doktori címet és az okleveles gépészmérnök-informatikus végzettséget igazoló okiratokat, majd 2020. október 26-án Tatabányán a cég HR Osztályán átadta azt. A férfit a munkakörbe felvették, azonban az elkövető ígérete ellenére az okleveleit, illetve azok másolatát nem mutatta be.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatai Járásbíróság az elkövetővel szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.