Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Január 20. 11:50, hétfő | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Döbbenet! Ezt jósolta mostanra egy zseni, ötven évvel ezelőtt

Döbbenet! Ezt jósolta mostanra egy zseni, ötven évvel ezelőtt

A mára már legendássá vált, amerikai sci-fi írót, Isaac Asimovot a New York Times kérte fel az 1964-es Világkiállítás alkalmából, hogy írja meg, szerinte milyen lesz a világ ötven év múlva, 2014-ben.

A világhírű, orosz származású amerikai író és biokémikus, a sci-fi irodalom nagymesterének számos próféciája bevált, de néhány esetben mellétrafált. Asimov helyesen gondolta, hogy napjainkra hétköznapi dolognak fog számítani az elektrolumineszcens panelek használata, hisz a plazmatévéknél és a világítástechnikákban már alkalmazzák a paneleket.

Az író úgy képzelte, hogy 2014-ben az emberek már nemcsak hallani fogják azt, akivel telefonon beszélnek, hanem látni is. A prognózis teljes mértékben bevált, hisz a Skype és az egyéb videó chat programok mára elárasztották a világot. Asimov ugyanakkor a táblagépek és az okos telefonok megjelenésére is ráérzett, amikor azt állította, hogy az elektronikus felületeken dokumentumokat olvashatunk és képeket nézegethetünk.

A tudós az önjáró autók gyártását is megtippelte 50 éve, és ez az opció is bejött, hisz több autógyártó, na meg a Google már több működő próbamodellt is tesztelt az utakon. Asimov úgy vélte, hogy 2014-ben még csak ember nélküli űrhajók fognak landolni a Marson, de már tervben lesznek az emberrel történő leszállások, mint ahogy tervben is vannak.

Jóslatai közül ugyanakkor nem vált be annyira az automata konyhai egység, amely szerinte tojást ránt és vizet forral. Legnagyobb melléfogása az volt, hogy úgy gondolta napjainkra az emberek egy része a tengerek mélyén és a Holdon fog kolóniákat alapítani.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Bulvár

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.

2024. Július 19. 07:12, péntek | Bulvár

Kiki és az Első Emelet

Ma 67 esztendős. 1957. július 19-én született Patkó Béla Kiki Máté Péter-díjas magyar énekes.