Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 23. 14:15, hétfő | Belföld
Forrás: mno / Magyar Nemzet

Diákokon húz hasznot a Tesco

Diákokon húz hasznot a Tesco

A Tesco egyre több diákot alkalmaz, és így milliós bérköltséget spórol meg – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az áruházlánc állítja, nem a takarékosságról, hanem a rugalmas foglalkoztatásról van szó. A szakszervezet pedig úgy véli, a diákmunka is bizonyítja, hogy létszámhiány van a cégnél.

Egyre több diákkal dolgozik a Tesco szuper- és hipermarketeiben, akiket iskolaszövetkezetektől, munkaerő-kölcsönző cégektől bérelnek. Ennek köszönhetően a multi számtalan járulékos költségtől szabadul meg, ráadásul eleve alacsonyabb órabérben alkalmazza a diákokat. A velük végeztetett többezernyi munkaórát áruházanként összeadva súlyos milliókat spórol meg az állandó, bejelentett munkaerőhöz képest.

Pálfalvi Márta, a Tesco vállalati kapcsolatokért felelős menedzsere ugyanakkor azt állította, nem a spórolás miatt részesítik előnyben a még iskolába járó dolgozókat, hanem a rugalmas foglalkoztatás miatt. „Egy állandó munkaerőt akkor is kell foglalkoztatni, hogyha éppen nincs munka, míg a diákmunkásokat olyankor is tudjuk alkalmazni, amikor valamilyen okból rendkívül megnő a forgalom” – fejtette ki Pálfalvi Márta.

Bubenkó Csaba viszont arról beszélt, hogy a diákokkal való helyettesítés is bizonyítja, létszámhiány van a Tescóban, ami a dolgozók túlterheltségét okozza. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a vállalatnál akkor alkalmazzák a diákokat, amikor nagy a forgalom, például hétvégenként, különböző szezonokban vagy akár a fizetések időszakában. Csupán néhány napra vagy az adott időszakra foglalkoztatják őket, amit főállásban, bejelentett munkavállalók esetében nem lehet megtenni.

Az érdekvédő szerint a jelenség legnagyobb hátulütője éppen ez, hiszen az, aki kevésbé rugalmas, de 8–12 órában, akár három műszakban dolgozva szeretne megélhetést biztosítani családjának, így nehezebben talál munkát.

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére