Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Február 06. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Decemberben 2,6 százalékkal nőtt az áramfogyasztás

Decemberben 2,6 százalékkal nőtt az áramfogyasztás

Magyarországon tavaly decemberben a nettó áramfogyasztás 2,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a gázfogyasztás az előző évhez hasonlóan alakult

- közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a tavaly decemberi adatok alapján az európai országok nettó villamos energia fogyasztása 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, Magyarországon ennél nagyobb mértékben.

Tavaly decemberben a másnapi szállításra vonatkozó villamos energia tőzsdén, a HUPX DAM piacon az átlagos árszinthez képesti hirtelen kiugró érték, az ártüske 2020 decemberében több alkalommal is kialakult. A magas árhoz számos tényező együttes megjelenése vezetett, köztük a román szélenergián alapuló termelés leállása, az északi importlehetőségek csökkenése, hazai termelőkapacitások kiesése, továbbá egyes esetekben az egyébként rendelkezésre álló kapacitások működtetésének hiánya - írják a közleményben.

Az elemzés szerint a másnapi árak havi átlaga az öt legnagyobb európai piacon és Magyarországon is éves csúcsra emelkedett, az európai árak emelkedésében fontos szerepe volt az alacsony megújuló termelésnek. A hazai kínálatot a Paksi Atomerőmű egy blokkjának éves karbantartása, illetve lignites és gáztüzelésű erőművek nem tervezett kiesései is szűkítették - írja az energiahivatal közleményében.

A közlemény szerint a hazai gázfogyasztás 2020 decemberében az előző évhez hasonlóan alakult, az import visszaesett, a belföldi felhasználás felét a kitárolás biztosította, 2020 decemberben a hűvösebbre forduló időjárással novemberhez képest emelkedett a hazai gázfogyasztás, de nem haladta meg az előző év decemberi szintjét.

A spot gázárak a hónap során közel 20 százalékkal emelkedtek, és megközelítették a megawattóránkénti 17 eurós szintet, a hazai tőzsdei árak folyamatosan alacsonyabbak voltak mind az osztrák, mind pedig az európai árcentrumnak tekinthető holland piaci áraknál- írják a közleményben.

Címkék: áram, fogyasztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.