Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. November 30. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Debrecen: négynapos baba életét mentették meg dialízissel

Debrecen: négynapos baba életét mentették meg dialízissel

A Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetében egy négynapos újszülött életét mentették meg azzal, hogy vérét - dialízissel- megtisztították a benne felhalmozódott méreganyagoktól. Ilyen kezelést, ilyen pici babánál még sohasem végeztek Magyarországon - egyedülálló orvosi sikernek könyvelhető el.

Az újszülött anyagcsere betegséggel jött világra Debrecenben. Orvosai már a második napon észrevették, hogy szervezetében méreganyag termelődik, ami súlyosan károsíthatja az idegrendszerét. A beavatkozás előtt országos szakmai konzultációt tartottak az orvosok, és az azonnali dialízis mellett döntöttek.

A beavatkozáson sikeresen túl vagyunk, és az újszülött is sokkal jobb állapotban van - mondta a köztévének Dr. Balla György a DEOEC Gyermekgyógyászati Intézet igazgatója.

A Magyarországon egyedülálló kezelést 45 szakember közös munkája tette lehetővé. Sebészek, ideggyógyászok, altatóorvosok, radiológusok és nővérek közösen dolgoztak. Az újszülött dializálásához szükséges speciális orvosi szett Németországból érkezett. A kisfiú szervezete jól reagált a beavatkozásra, jelenleg az intenzív osztályon ápolják. Orvosai szerint még hosszú gyógykezelés vár rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal