Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Február 10. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Csütörtökön nyílik a Medvesi Fotós Maraton kiállítása

Csütörtökön nyílik a Medvesi Fotós Maraton kiállítása

Az elmúlt időszakban bizonytalanná vált kiállítást egy újonnan jelentkezett támogató segítségével sikerül megvalósítani, így 31 válogatott fotót tekinthet meg a közönség.

Elsőként a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban nyílik meg a 2014-ben rendezett Medvesi Fotós Maraton válogatott képeiből összeállított kiállítás, aztán – az előző évhez hasonlóan – útnak indul és többek között Füleken vagy Ipolytarnócon is találkozhat majd a közönség a felvételekkel. Persze a fotókiállítás csak az egyik eleme a Karancs – Medves vidékének népszerűsítésére hivatott esemény eszköztárának, hiszen például a rendezvény közösségi oldalán eddig is tízezrek figyelhettek fel erre a kevésbé ismert térségre.
Itt szeretett bele a Health First Europe (szegedi székhelyű) hazai vezetősége is az eseményen készült képekbe – ez a cég töltötte ki ugyanis a rendezvény költségvetésében (egy másik támogató visszalépése miatt) keletkezett űrt. A szervezők köszönetüket fejezik ki nekik és mindazoknak, akik időben később, de szintén jelezték anyagi segítségnyújtási szándékukat annak érdekében, hogy a fotókiállítás anyagát le lehessen gyártatni.
A Medvesi Fotós Maraton fotókiállítását 2015. február 12-én, csütörtökön 16 órától kezdődően nyitják meg Salgótarjánban, a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Az eseményen köszöntőt mond majd Lóska János, a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezető elnöke, Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója, Agócs Attila, Fülek város polgármestere, a kiállítást pedig Dóra Ottó, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere nyitja meg. A megnyitó részeként hirdetik ki a rendezvényhez kapcsolódó fotópályázat eredményeit, s adják át a különdíjakat is – összesen 13 alkotás tulajdonosának munkáját ismerik majd el.
A Medvesi Fotós Maratont Drexler Szilárd és Komka Péter ötletére alapozva 2014-ben másodszor rendezte meg a Novohrad – Nógrád Geopark és a Karancs – Medves Természetvédelmi Alapítvány, akikhez a második alkalomra már a Füleki Vármúzeum is csatlakozott. Az eseményeken több tízezer felvételt készítettek a résztvevők, melyek közszemlére tételével maguk is a Karancs – Medves határon átnyúló vidékének népszerűsítésében segédkeztek. A Medvesi Fotós Maraton tavalyi eseményén is több tucat helyi önkéntes segítette a rendezvény sikerességét. A fotósok vezetett túrákon, kivilágított várakban, vadasparkban, bányamúzeumban, fotótechnikai bemutatón vagy éppen darus kocsiból készíthették el a legjobb felvételeket, de páncélos vitézeket és kovácsmestert is megörökíthettek a térségi erődítményekben, a rendezvényhelyszínek között pedig a szervezők által két napra, jelképesen újraindított, határon átnyúló autóbuszos tömegközlekedést is igénybe vehették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 14:00, szombat | Helyi

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei.

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

2024. Május 18. 13:43, szombat | Helyi

Egy régi történet: a Salgótarjáni Kohászati Üzemek – 1. rész: 1902-re a csúcson!

Borítóképen: Az egykori vasfinomító gyár és lakótelep látképe 1873-ból. A Salgó-Tarjáni Vasfinomító Társulat, vagy a Rimamurány—Salgó-Tarjáni Vasmű Részvény Társaság

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.