Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2013. December 19. 07:30, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Csökkent az álláskeresők száma Nógrád megyében

Csökkent az álláskeresők száma Nógrád megyében

Nógrád megyében jelentősen csökkent az álláskeresők száma novemberben, döntően a téli közfoglalkoztatásnak köszönhetően - tájékoztatta a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-t.

Tamási Ildikó igazgató elmondta: november végén 16,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta Nógrádban az előző hónapban mért 20,6 százalékról, ennek következtében az országos második helyről a harmadikra került.
A 3256 fős létszámapadás eredményeként november végén 13 791-en szerepeltek a nyilvántartásokban - ismertette.
Az igazgató kiemelte: az idén ebben a hónapban volt a legalacsonyabb a pályakezdők száma, az összes álláskereső közötti arányuk 13,1 százalék volt, hasonlóan az országos átlaghoz.
Rámutatott: a pályakezdők összetétele azonban kedvezőtlenebb az átlagnál. Az alacsony iskolai végzettségűek súlya 41,5 százalék, szakiskolai képesítéssel minden hatodik-hetedik fiatal rendelkezik, szakközépiskolába 26,6 százalékuk járt, gimnáziumi érettségivel keres munkát minden hetedik-nyolcadik ügyfél, míg diplomával az álláskeresők négy százaléka szeretne elhelyezkedni.
Tamási Ildikó elmondta: a kiterjedt közfoglalkoztatási lehetőség a tartósan regisztráltak létszámát is kedvezően befolyásolta. A több mint egy éve állást keresők 5311-en voltak november végén, számuk az októberihez képest 1546-tal csökkent.
A hat nógrádi munkaügyi kirendeltségnél novemberben 8410 betöltésre váró álláshely szerepelt, 7648 származott új bejelentésből.
Tamási Ildikó úgy fogalmazott: a szervezet fennállása óta ilyen mennyiségű munkalehetőséget még nem tudtak kínálni egy hónap alatt.
A legtöbb új álláshelyet, 2826-ot a salgótarjáni közvetítők rögzítették, 97 százalékuk a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott.
Az igazgató arról is beszámolt, hogy Nógrád megye munkáltatói novemberben nem döntöttek csoportos létszámleépítésről. Bérjellegű támogatással a hónap folyamán közel 150 ember elhelyezkedését segítették elő a vállalkozásoknál, valamint két munkáltató bővítette dolgozói állományát jelentősen, a pásztói járásban vagyonőri, míg Rétságon operátori munkakörökben.

Címkék: álláskereső

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 08:00, hétfő | Helyi

Hideg reggel jön, de napközben már nem fogunk fázni.

Gomolyfelhős, napos időjárás várható. Jelentéktelen csapadékra késő délután, este van esély a délnyugati határ közelébe

2024. Május 13. 05:19, hétfő | Helyi

Jön a svájci bicska, amiből hiányzik a kés

A Victorinox érdekes lépésre szánta el magát, de azért nem kell félni, maradnak a hagyományosabb változatok is.

2024. Május 13. 04:45, hétfő | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Május 13. 04:37, hétfő | Helyi

A SpaceX új szkafandere a Marson megállja a helyét

Elon Musk cége bemutatta új Extravehicular Activity (EVA) szkafanderét, amely mérföldkövet jelent a kereskedelmi űrrepülésben. A SpaceX űrruhája számos fejlesztésével lehetővé teszi,