Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 04. 04:57, kedd | Belföld
Forrás: Reuters/Portfolio/web/zsuffa csaba

Csődbe ment Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője

Csődbe ment Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője

Az FTI Group hétfőn fizetésképtelenséget jelentett a müncheni regionális bíróságon, miután nem tudta helyrebillenteni pénzügyeit a járványidőszakot követően.

A megrendelések visszaesése mellett több szállító ragaszkodott az előlegfizetéshez, amelyet az FTI már nem tud biztosítani – közölte a vállalat. A társaság forródrótot és külön honlapot nyitott a fizetésképtelenség miatt ügyfelek számára.

A cég június 4-től kénytelen vagy teljesen törölni, vagy csak részben teljesíteni az utakat, ami nyaralók ezreit érintheti az utazási szempontból forgalmas nyári szezon kezdetén.

A német külügyminisztérium közölte, hogy a folyamatban lévő utakon érintett turisták hazaszállításáról és támogatásáról az ország turisztikai ágazata és a Thomas Cook-csoport 2019 szeptemberi csődje után felállított utasbiztosítási alap gondoskodik, de szükség esetén konzuli segítséget nyújtanak a biztonságos hazatérés érdekében.

A német gazdasági minisztérium "tragikusnak" nevezte a fizetésképtelenséget, hozzátéve, hogy nem tud további segítséget nyújtani az irodának. A kormánynak részletesen meg kell vizsgálnia, hogy a fizetésképtelenség milyen hatással lesz az FTI-nek a világjárvány idején nyújtott helyreállítási támogatásra - mondta a pénzügyminisztérium szóvivője a Covid idején a társaságnak nyújtott 595 millió eurós állami támogatással kapcsolatban. "Feltételezni kell, hogy a fennálló követelésekből csak csekély behajtás várható" - mondta a szóvivő.

Az FTI világszerte 11 000 embert foglalkoztat, és a világ több mint 40 célállomására kínál utakat, többek között 10 000 németországi partnerirodáján keresztül. A 2022/2023-as pénzügyi évben mintegy 4,1 milliárd euró éves árbevételt jelentett.

A Turizmus.com szerint a csőd 65 ezer ügyfelet érint, Facebook-csoportokban leírtak alapján magyarok is vannak köztük.

Mely márkák érintettek?
Az FTI Touristik GmbH utazásszervezőnél lefoglalt összes szolgáltatás érintett - közölte honlapján a társaság. Ez magában foglalja az FTI márkákat Németországban, Ausztriában és Hollandiában, az 5vorFlug márkát Németországban, a BigXtra Touristik GmbH-t és a DriveFTI autókölcsönző márkákat, valamint a Cars&Campers és a Meeting Point Rent-a-Car márkákat.

Az érintett szolgáltatásokat a kiskereskedelmi utazási irodákban, online foglalási platformokon, mint például a Check24, Ab-In-den-Urlaub, HolidayCheck stb. vagy a cég saját foglalási platformjain lehetett lefoglalni. Az FTI Touristik által üzemeltetett bármelyik weboldalon keresztül harmadik fél szolgáltatóknál (pl. TUI, Alltours, DERTOUR, vtours, ...) lefoglalt szolgáltatások viszont nem érintettek.

"Ön az FTI, az 5vorFlug vagy a BigXtra utazásszervezőn keresztül foglalt le egy szervezett utazást, és már részben vagy egészben kifizette azt?

Sajnos törvényi kötelezettségünk, hogy minden lefoglalt szolgáltatást lemondjunk. A Német Utazási Biztonsági Alap ("Deutscher Reisesicherungsfonds" - DRSF) által nyújtott biztosítási fedezet azonban az Ön esetében érvényes." - írják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.