Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 10. 10:44, szombat | Külföld
Forrás: Új Ász Online

Csernobilhoz mérhető katasztrófa fenyeget Ukrajnában

Csernobilhoz mérhető katasztrófa fenyeget Ukrajnában

Ukrajnában a legmagasabb szintű ökológiai vészjelzést adták ki a Kárpátaljával szomszédos Ivano-Frankovszki megyében – jelentette ki Szerhij Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az ott található dombrovkiji bányatóban mintegy 15 millió tonna vegyi méreg halmozódott fel, melyet az elmúlt 30 év folyamán egyszer sem semlegesítettek. A miniszterelnök bejelentése szerint elkezdődtek a védekező munkálatok.

A helyszínre kiérkező ökológiai szakemberek szerint a csernobili atomerőmű tragédiájához mérhető katasztrófa fenyeget. Ha nem teszik meg a szükséges védekező intézkedéseket, akkor a becslések szerint mintegy 10 millió embert fenyegethet a szennyezés Nyugat-Ukrajnában. A vegyileg szennyezett tó közvetlen közelében mintegy 120 kilométeres körben a mezőgazdasági területek is veszélyben vannak, nem beszélve a közeli Szivka folyóról, amelyen keresztül még továbbterjedhet a szennyeződés.

A helyiek elmondása szerint a dombrovkiji bányatóba ellenőrzés nélkül hordtak különböző veszélyes mérgező anyagokat. A tó vizének legutóbbi elemzése kimutatta, hogy a káros anyagok aránya ezerszer haladja meg a megengedett szintet.

A szakértők állítják: ha az elkövetkező hetekben nem kezdik el a vegyileg szennyezett tó semlegesítését, akkor a vegyi méreg bejut a vízrendszerbe, ami nem csak az ökoszisztémára, hanem az emberekre is káros hatással lesz.

Az ökológusok szerint lassan elvesztik a kontrolt a szennyeződés felett, ezért elmondásuk szerint a dombrovkiji bányató vizéből speciális eljárással ki kell vonni a mérgező anyagokat. Az országos sajtóban megjelent hírek szerint azonban a műveletek olyan hatalmas költségekkel járnának, hogy az összeget nem is hozzák nyilvánosságra.

Ukrajna országos szinten is egyre súlyosabb ökológiai helyzetben van. A kijevi sajtóban megjelent hírek szerint az országban felhalmozódott szemét mennyisége meghaladja a 30 millió tonnát. Szakértők szerint a tényleges mennyiség ennél akár sokkal több is lehet.

A helyzet odáig fajult, hogy Mikola Azarov ukrán kormányfő is önkéntes szemétgyűjtésre szólította fel az embereket. Emellett nagy a légszennyezettség mértéke, az ivóvízellátás helyzete pedig még ennél is ijesztőbb, vélik a szakértők. Utóbbi esetben a problémát az elhasználódott, elavult víztisztító berendezések és a megrongálódott vízvezetékek okozzák.

A 280 ezer kilométer hosszú szennyvízcsatorna és vízvezeték hálózat több mint 30 százaléka balesetveszélyes állapotban van. Ez alól a Magyarországgal szomszédos Kárpátalja sem kivétel.

A megyében a víztisztítás és a víz minősége koránt sem felel meg a követelményeknek. Ungvár lakossága az érvényben lévő paraméterek szerint emberi fogyasztásra alkalmatlan vizet használ. Ennek következtében megnövekedett a vesebetegségek, mérgezések és egyéb kóros megbetegedések száma – olvasható a kárpátaljai sajtóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak