Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Augusztus 04. 11:41, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Csavarkompresszor – a mérnöki precizitású gázsűrítő

Csavarkompresszor – a mérnöki precizitású gázsűrítő

Bár a kompresszorok relatíve egyszerű berendezések, a különféle modellek a működési elvüktől függően más-más területekre alkalmasak. Az, hogy ez miért van így, könnyen magyarázható a műszaki adottságokkal is.

Lássuk mit is jelent ez.

Kompresszorok és opciók

A kompresszorok – sok más műszaki cikkhez hasonlóan – az évek során jelentősebb változásokon estek át. Bár a fejlődés talán nem annyira látványos, mint más eszközök esetén, mindenképpen megkérdőjelezhetetlen. Az eszközök továbbra is megmaradtak egy viszonylag egyszerű, de annál fontosabb feladatot ellátó berendezéseknek. Ez pedig nem más, mint a levegő sűrítése és szállítása. A fejlődés leginkább a piaci igények változásához igazítható és ezt a kompresszorok is lekövették.

A kompresszorok közötti különbségek leginkább működési elvben és az ebből fakadó teljesítményben mérhetők. Az évek során – követve az aktuális technológiai trendeket – számos különböző kompresszor látott napvilágot, ám többségük mára részben vagy teljesen kikopott a kínálatból. A mai igényeket már két különböző típus is képes teljesen lefedni, e két típus pedig a dugattyús- illetve a csavarkompresszor, melyek a hazai forgalmazók, köztük a BTK Kft. kínálatában is elérhetők.

Működés és teljesítmény

Mind a dugattyús-, mind a csavarkompresszor esetén igaz, hogy teljesítményük és alkalmazhatóságuk a működési elvükből fakad. A kompresszorok felépítése és az alkalmazott technológiák tehát alapjaiban határozzák meg, hogy az adott készülék mely felhasználói réteg számára jelenthet megoldást. A feladatkör persze ugyanaz, de egyáltalán nem mindegy, hogy az adott berendezés milyen mennyiségű levegő előállítására képes, mindezt pedig milyen gyorsan és mennyire folyamatosan teszi.

A dugattyús kompresszorok a működésükből fakadóan például csak szakaszos működésre, ezáltal kisebb mennyiségű levegő előállítására alkalmasak. Ennek oka a dugattyúkban keresendő, melyek hajlamosak a túlhevülésre, a hűlési idő alatt pedig működtetésük nem megoldható. A csavarkompresszor azonban már egészen más tészta, itt a működésbeli különbség a teljesítményben is hatalmas ugrást jelent. Nem véletlen, hogy a csavarkompresszor az ipari szereplők elsőszámú választása.

Mérnöki pontosság az üzemelésben

A csavarkompresszor esetén a levegő sűrítését csavarok, vagy más néven orsók végzik. Ez a két alkatrész mérnöki precizitással kerül elhelyezésre a készülékben, egymástól meghatározott távolságra. A működés során a hajtás e csavarokat kezdi el forgatni, egymással ellentétes irányban. Ez az ellentétes forgás a csavarkompresszor működésének alapja, hiszen a levegő sűrítését ez végzi. A felépítés mérnöki pontossága a teljesítményben is megjelenik.

A csavarkompresszor nem véletlenül az ipari kedvenc, hiszen folyamatos működésre képes és nagy mennyiségű levegő előállítására is alkalmas. A gyártósorok és ipari pneumatikus készülékek esetén ez nélkülözhetetlen, hiszen itt a legrövidebb leállás is komoly anyagi károkkal járhat. A csavarkompresszor és dugattyús kompresszor különbségéből is jól látszik, hogy a legapróbb szerkezeti különbségek is hatalmas működésbeli differenciát jelenthetnek. Abban azonban senki se kételkedjen, hogy a kompresszorok mindig teljesítik a feladatukat.

Címkék: csavarkompresszor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.