Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Február 17. 09:08, péntek | Helyi
Forrás: police

Csalók a telefonvonalban

Csalók a telefonvonalban

Fogadják meg tanácsainkat, ne higgyenek a telefonon nyereményt ígérőknek!

A közelmúltban a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon egy férfi tett feljelentést csalás miatt. A sértett elmondta, hogy egy ismeretlen férfi hívta fel telefonon, aki azt állította, hogy a telefonszolgáltatótól keresi, mert több, mint százezer forintot nyert. Megkérdezte a sértett születési adatait és közölte vele, ahhoz, hogy a nyereményhez hozzájuthasson, el kell mennie egy bankautomatához. Hozzátette, hogy aznap este egy autó kisorsolására is sor kerül. A sértettet arra bírta rá, hogy több telefonkártyát is feltöltsön, majd a vonal megszakadt.

A gyanútlan áldozatokat ehhez hasonló történettel hívják fel a csalók telefonon. Az ismeretlen telefonáló szinte minden esetben rejtett számról hívja fel a sértettet. Általában azt mondja, hogy a telefonszolgáltató társaság kisorsolta a sértett telefonszámát, és így nyert egy nagyobb összeget. A nyeremény azonban csak akkor kerülhet a számlájára, ha regisztrációs költségként több tízezer forint összeget rátölt egy, vagy több, a telefonáló által megadott számra. Vagyis egy, a tettes által megadott telefonszám egyenlegét kell feltöltenie a sértettnek ATM-en keresztül. A csaló által előadott történet csak később válik gyanússá, és aztán kiderül, hogy szó sincs nyereményről, a telefonáló becsapta az áldozatot.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a mobilszolgáltatók nem folytatnak a fentiekben leírt nyereményjátékot.

A bűnözők a bűncselekmények elkövetésénél gyakran azt használják ki, hogy az áldozatok hiszékenyek, többnyire egyedül vannak, és túlzott bizalommal fordulnak az idegenek felé.

Fogadja meg a rendőrség tanácsait a hasonló módszerrel elkövetett csalások megelőzése érdekében!

  • Telefonon senkinek ne adja meg személyes és banki adatait! Ismeretlen részére semmilyen esetben ne utaljon át pénzt!
  • Bármilyen kecsegtető ajánlatot kap, kezelje azt kellő fenntartással és óvatossággal! Ne hagyja, hogy az anyagi haszonszerzés lehetősége megzavarja tisztánlátását!
  • Törekedjen arra, hogy azonosítható legyen a hívó személye! Kérjen telefonszámot, honlap elérést, ahol objektív információkat tud beszerezni az állítólagos nyereményről. Mondja el a telefonálónak, hogy mielőtt döntene, először meg akar győződni az ajánlat valódiságáról. Ha csalóval áll szemben, a kérdezősködésre azonnal meg fogja szakítani a hívást.


Ha a csalók, az Ön elővigyázatossága ellenére, mégis megkárosítják, haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

Fotó:http://www.piacesprofit.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.