Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Július 27. 06:33, szerda | Belföld
Forrás: mti foto -pixa bay

Családokért felelős államtitkár: a fiatalok támogatása a jövőbe való legjobb befektetés

Családokért felelős államtitkár: a fiatalok támogatása a jövőbe való legjobb befektetés

A fiatalok támogatása a jövőbe való legjobb befektetés - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hornung Ágnes közleményében azt írta: szeptembertől mintegy 74 ezer fiatal kezdheti meg felsőfokú tanulmányait, továbbá több ezren valamilyen szakma megszerzésével folytatják a jövőbe fektetett munkát. A magyar jövő a magyar fiatalokra épül, amelynek alapja a család - folytatta az államtitkár, hozzátéve: a kormány ezért minden élethelyzetben segíti a fiatalokat képességeik kibontakoztatásában, életcéljaik elérésében. Ezt szolgálják a különböző kormányzati programok és a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége, valamint mellettük áll akkor is, ha fiatal felnőttként családot szeretnének alapítani - sorolta. A 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, a nyelvvizsga és a jogosítvány megszerzésének támogatását, valamint a családtámogatásokat a kormány a háborús gazdasági helyzetben is megvédi, fedezeteiket a 2023-as költségvetésben is biztosítja - írta.
Az államtitkár arra is kitért, hogy a kedvező diákhitel konstrukciók hozzájárulnak ahhoz, hogy a diákok még inkább a tanulásra tudjanak fókuszálni. Az első ingyenes nyelvvizsga hozzásegíti őket a munka világában elengedhetetlen idegen nyelvtudás megszerzéséhez, a KRESZ vizsgadíjának elengedése pedig fontos támogatást jelent számukra a munkaerőpiaci elhelyezkedésben - fogalmazott. Hozzáfűzte: az eredmények magukért beszélnek: eddig már csaknem 130 ezer KRESZ-vizsga és több mint 135 ezer nyelvvizsga megszerzését támogatta a kormány.
A 25 éven aluliak személyi jövedelemadó-mentességét a világon szinte egyedülállónak nevezte, a mentesség független attól, hogy a fiatalok jövedelme diákmunkából, tanulmányok mellett folytatott keresőtevékenységből vagy főállásból származik.
Hornung Ágnes úgy fogalmazott: egy nemzet sikeressége azon is múlik, hogyan gondoskodunk értékeinkről, hogyan gazdálkodunk a tehetségekkel. A fiatalok támogatása a legjobb befektetés a jövőbe, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít az ifjúságpolitikai intézkedésekre - folytatta. Hozzátette: napjainkban minden eddiginél több lehetőség áll a tehetséges fiatalok rendelkezésére, a Nemzeti Tehetség Program keretében évente 300-350 ezer fiatal vehet részt tehetséggondozó programokban, a program kezdete óta már mintegy 19 ezer projekt részesült támogatásban.
A kormány kiemelten támogatja a családalapítást, és minden segítséget megad ahhoz, hogy a fiatalok minél korábban merjenek gyermeket vállalni és kiszámítható környezetben nevelhessék őket - írta az államtitkár, aki a családpolitika egyik kiemelt elemének nevezte, hogy 2014 óta a felsőoktatási hallgatók vagy frissen diplomázott szülők is jogosultak úgynevezett diplomás GYED-re. Ennek összege évről évre növekszik: alapképzés esetén idén ez már havonta 140 ezer forintot, mesterképzés esetén 182 ezer forintot jelent a támogatottaknak.
Ezen felül gyermekvállalás esetén az édesanyák részére komoly segítség, hogy korábbi diákhitel-tartozásukat részben vagy egészben elengedik - mutatott rá, megjegyezve, hogy a fiatal párok házasságkötését adókedvezménnyel és babaváró támogatással is ösztönzi a kormány. Az első házasok adókedvezményének köszönhetően nő a nettó kereset, a szabad felhasználású 10 millió forintos babaváró támogatás pedig a családi költségvetést erősítheti - írta. Hozzátette: otthonteremtési terveiket pedig az otthonteremtési program elemei, egyebek mellett a csok, a falusi csok, az áfa-kedvezmény vagy az otthonfelújítási támogatás segíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.