Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. November 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csak óvatosan vásároljunk társasházi lakást

Csak óvatosan vásároljunk társasházi lakást

Nem elég arra figyelnünk, hogy a megvenni szándékozott lakás tehermentes-e, arról is tájékozódjunk, hogy az egész társasháznak mennyi hitele van – ez ugyanis jelentős összeget jelenthet havonta. A vásárlás előtt mindenképpen kérdezzük meg a közös képviselőt vagy a lakásszövetkezetet, és tájékozódjunk a közös költség összegéről, illetve arról is, hogy pontosan milyen tételek szerepelnek ebben.

Ingatlanvásárláskor tanácsos egy további kérdéssel kiegészíteni az amúgy is rengeteg szempontot tartalmazó listát: ne csak az épület vagy a lakás műszaki állapotát, a beszerelt készülékeket, a tehermentességet, a szomszédokat vegyük figyelembe, hanem kérdezzünk rá arra is, hogy milyen egyéb költségeket kell fizetnünk majd az adott társasházban, illetve van-e adóssága, hitele az épületnek. Egyre több társasházról derül ki ugyanis, hogy különböző okok miatt az elmúlt években adósságot halmoztak fel, ez pedig tovább fékezheti az ingatlanpiacot. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy hiába tehermentes a megvásárolni szándékozott lakás, a társasház adóssága miatt az új tulajdonosnak is fizetnie kell majd.

A megkérdezett szakemberek szerint a probléma alapvetően abból adódik, hogy a lakók egy része évek óta nem fizeti a közös költségeket. Az tapasztalható, hogy amióta egyre többen nem, vagy csak komoly nehézségek árán tudják fizetni a megemelkedett bankkölcsöneiket, ezzel párhuzamosan növekszik a közös költséget nem fizetők száma is. A gyakorlatban a havi rezsikiadások közül a legutolsó helyen a közös költség befizetése szerepel, mert ott fenyegeti legkevésbé a szankcionálás a nemfizető lakókat. Nemcsak a lepusztult házakban sok a probléma, hanem azokban is, amelyeket az elmúlt években pályázati források segítségével és hitelből hőszigeteltek, felújítottak. Az új tulajdonosoknak ugyanis nem csupán a közös költséget, hanem a törlesztőrészleteket is fizetniük kellene. Ebből a szempontból a társasházak többsége csapdában van, a bajban lévő lakótömbök aránya pedig folyamatosan növekszik.

A szakemberek arra hívják a figyelmet, hogy vásárlás előtt mindenképpen kérdezzük meg a közös képviselőt vagy a lakásszövetkezetet, és tájékozódjunk a közös költség összegéről, illetve arról is, hogy pontosan milyen tételek szerepelnek ebben. Adott esetben több ezer forint különbség is lehet, ezzel pedig hosszú távon számolva akár egy autó árát is megspórolhatjuk.

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.