Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Január 29. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Civitas Fortissima: a legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

Civitas Fortissima: a legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A legbátrabb város ünnepét tartják szerdán Balassagyarmaton. 95 éve a balassagyarmatiak fegyvert fogtak az ott állomásozó cseh katonák ellen: a megszállók kiűzésével elérték, hogy a város Magyarország része maradhatott.

Délelőtt a városi temetőben az 1919-es hősök sírjánál helyezik el a tiszteletadás és az emlékezés virágait, majd megemlékezést és koszorúzást tartanak a MÁV épületén elhelyezett emléktáblánál.
A Civitas Fortissima tér ad helyet a központi ünnepségnek, amelyen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond beszédet. Ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át a díszpolgári címet és a Pro urbe díjakat.
városháza dísztermében Civitas Fortissima vetélkedőt szerveznek, a Madách Filmszínházban Matúz Gábor A legbátrabb város című filmjét vetítik le.
Balassagyarmat két hete állt megszállás alatt, amikor 1919. január 29-én hajnalban a gyarmatiak megtámadták a cseh katonákat elszállásoló laktanyát. Az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege azért állomásozott a városban, mert az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc-Losonc vasútvonalat akarta elfoglalni, hogy még délebbre tolja Csehszlovákia határait. A Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozó balassagyarmati polgárok, vasutasok és diákok elérték, hogy Balassagyarmat Magyarország része maradt. A városvédő harcban tíz ember halt meg.
Az Országgyűlés a helytállásért a Civitas Fortissima, a Legbátrabb város címet adományozta a városnak 2005-ben.

Címkék: Civitas Fortissima

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.