Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Június 16. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Civilek gyűjtenek szoborra Balassagyarmaton

Civilek gyűjtenek szoborra Balassagyarmaton

Négy civil szervezet fogott össze Balassagyarmaton, hogy elkészítsék a 23. gyalogezred emlékművét a nyugat-nógrádi városban.

A szobor felállításához szükséges 15 millió forintot közadakozásból és pályázatokból szeretnék előteremteni - tájékoztatta az MTI-t a Civitas Fortissima Kör elnöke.
Szakács Zoltán elmondta: a Gyarmati Vitézi Rendért Alapítvány, a Polgárok Balassagyarmatért Alapítvány, az ArtTéka Művészet Határok Nélkül Egyesület és a Civitas Fortissima Kör közadakozást kezdeményezett egy önálló emlékmű felállítására, amelynek terveit már elkészítette Párkányi Raab Péter.
Az emlékmű tervezett költsége 15 millió forint, a felajánlások fogadására a Gyarmati Vitézi Rendért Alapítvány nyitott számlát.
Szakács Zoltán hozzátette: keresnek egyéni adakozókat és pályázati forrásokat is, és arra számítanak, hogy a pénz összegyűjtése több éves feladat lesz.
A balassagyarmati 23. gyalogezredet 1939-ben hozták létre. Hat éves fennállása alatt katonái részt vettek az erdélyi bevonulásban 1940-ben, a 2. magyar hadsereg kötelékében részesei voltak a tragikusan végződő Szovjetunió elleni hadjáratnak. A doni háborúban a több mint ezer fővel kivonuló zászlóalj elvesztette létszámának közel 60 százalékát.
A tervezett 4,5-6 méter magas, fehér carrarai márvány tömbből faragott emlékművet az egykori csendőrpalota előtti széles járdán állítanák fel Balassagyarmaton. Készítője Párkányi Raab Péter szobrászművész lenne, ő alkotta a német megszállás áldozatainak emlékművét is, amelyet a budapesti Szabadság téren terveznek felállítani.
A 23. gyalogezred emlékét jelenleg egy tábla őrzi a városban az első világháborús '16-os honvéd gyalogezred emlékművének talapzatán.
Csach Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármester az MTI-nek elmondta: ennek felújítására 4,5 millió forintot nyert az önkormányzat a kormány első világháborús jubileumi emléksorozatán kiírt pályázaton. A munkák során eredeti állapotában állítják helyre a 23. gyalogezred emléktábláját is.

Vissza a kezdőlapra
Programkereső

Címkék: szobor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.