Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 07. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Civil összefogásból készült el a somoskőújfalui templom új ólomüveg ablaka

Civil összefogásból készült el a somoskőújfalui templom új ólomüveg ablaka

Civil összefogásból készült el a somoskőújfalui római katolikus templom első új ólomüveg ablaka; az alkotás azt a jelenetet ábrázolja, amikor Szent István Mária oltalmába ajánlja Magyarországot.

Tomka István ötletgazda-szervező az MTI-nek elmondta, hogy a kétszer másfél méteres ablak helyén korábban egy fehér, bordás felületű, nem hőszigetelt, úgynevezett "fürdőszobai" ablak volt, ezt cserélték le klasszikus, égetett, dupla hőszigetelésű, színes ólomüvegre.
A szervező kiemelte, hogy a Nógrád megyei somoskőújfalui Magyarok Nagyasszonya Templomban vasárnap, a búcsúnapi szentmise végén kerül sor az első új üvegablak megáldására.
A megvalósítás főszponzora Fülöp Nándor somoskőújfalui lakos volt, és több jótékonysági rendezvény is segített. A kezdeményezés fővédnöke Beer Miklós megyés püspök volt.
Tomka István elmondta: tíz üvegablaka van a templomnak, és valamennyit szeretnék lecserélni. Kiemelte, hogy a négy méter magasan elhelyezett, elektromosan nyitható ablak kerete ősmagyar motívumot tartalmaz, ennek a motívumrendszernek a változatai jelennek majd meg a tervek szerint a további üvegeken is. Az elképzelések szerint kizárólag magyar szenteket ábrázolnak majd az ablakok.
Az új ablak elkészülte hároméves munka eredménye. A szervező tájékoztatása szerint a mű 2,5 millió forintba kerülne, ha mindenki elkérte volna a teljes munkaköltséget, ám a budapesti Muhari-Papp Sándor Balázs tervező-készítő és a mások is hozzájárultak a megvalósuláshoz.

Címkék: Somoskőújfalu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,