Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Szeptember 13. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Civil nap a füleki várban

Civil nap a füleki várban

Első alkalommal rendeznek civil napot a szlovákiai Fülek várában szombaton. Céljuk, hogy összefogják a városban működő magyar szervezeteket, és felhívják a figyelmet az egészséges lokálpatriotizmus szükségességére.

Bolla Károly, a helyi Szülőföld Polgári Társulás elnöke az MTI-nek elmondta, hogy 14 másik helyi civil szervezettel együtt rendezik meg a Füleki Civil Napot.
Szeretnének új tagokat is toborozni az egyes társulásokba, kórusokba, hagyományőrző csoportokba, és a szervezők hangsúlyozni akarják, hogy a lokálpatriotizmusnak az önkéntességben is meg kell nyilvánulnia - tette hozzá a szervező. Az ingyenes programra a szervezetek mintegy 200 regisztrált tagján kívül az érdeklődő nagyközönséget is várják.
A találkozó közösségépítő versenyekkel, az Apropó Diákszínpad drámapedagógiai foglalkozásával és daltanítással kezdődik. A vetélkedőket a helyi cserkészcsapat és a Pro Gaudio Polgári Társulás bonyolítja az alsó vár füves udvarán, eközben a Melódia Női Kar, a Pro Kultúra Férfikar, valamint a Rakonca Néptáncegyüttes tagjai vezetik a közös éneklést a rendezvény idejére felállított sátorban.
Délután hat civil szervezet vezetőinek és aktivistáinak a civilség és önkéntesség, valamint a helyi identitás kérdéseit megvitató kerekasztal-beszélgetésével és nyilvános eszmecseréjével folytatódik a program. Ezzel párhuzamosan a várudvaron egészségmegőrző- és gyermekfoglalkozások, valamint a résztvevő szervezetek színes bemutatói zajlanak majd arcfestéssel, lovagoltatással, jógagyakorlatokkal és tenyésztői kisállat-bemutatóval.
A találkozót - amelytől a szervezők a helyi civil szféra szereplőinek jövőbeni szorosabb együttműködését remélik - Fülek város anyagilag is támogatja.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.