Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 04. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Bűnmegelőzési tanácsok időseknek

Bűnmegelőzési tanácsok időseknek

Fontos az óvatosság!

Az idős korúak sérelmére gyakran követnek el vagyon elleni bűncselekményeket. Ezek közül igen gyakori a trükkös lopás, besurranásos lopás, pénzváltásos lopás. Az elkövetők azt használják ki, hogy az áldozatok jó szívűek, hiszékenyek, egyedül élnek. Az óvatlanság, túlzott bizalom még mindig gyakori áldozati magatartás. Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek.
A biztonság nagyon sok esetben nem pénz, sokkal inkább óvatosság, odafigyelés kérdése! Személyi biztonságuk és értékeik védelmében a rendőrség az alábbiakat javasolja!
- A besurranásos lopásokat jellemzően családi házaknál és földszinti lakásoknál követik el, ezért célszerű rácsot felszerelni a földszinti ablakokon, a bejárati ajtót pedig zárva tartani akkor is, ha otthon tartózkodik! A kapu és bejárati ajtó zárjában soha ne hagyja benne a kulcsot!
- A ház ablakait, melléképületeit tartsa zárva, ha elmegy otthonról!
- Otthonának kulcsait ne rejtse el az ajtó közelében, az elkövetők ismerik a rejtekhelyeket!
- Bejárati ajtajára szereltessen megfelelő biztonsági zárakat!
- Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon széles látókörű optikai kitekintőt!
- Ajtaját ne tárja ki idegennek! Gondolja át indokolt-e az idegen jövetele, miért kér iratot, értéket, pénzt öntől! Kérjen igazolványt, ellenőrizze azt, illetve a megadott telefonszámot, közben ne engedje be az idegent!
- Ne tartson otthon 100.000 Ft feletti összeget, tegye inkább bankba!
- Az értékeket ne hagyja elől, zárja el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba! Ha rajtakap egy besurranó tolvajt, a helyzetet mérlegelve gondolja át, hogy szembeszáll-e vele.
- Legyen jó viszonyban szomszédjaival, ha Ön is figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége.
Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, vagy gyanús körülményt észlelne, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es telefonszámokon!

Címkék: tanács

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,