Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Szeptember 01. 10:30, péntek | Helyi
Forrás: Buják Község Önkormányzata

Buják - A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola energetikai korszerűsítése

Buják - A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola energetikai korszerűsítése

Buják központjában 1989-ben nyitotta meg kapuit a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola, miután a település a régi iskolaépületet kinőtte. Az intézményben a pedagógiai munka töretlenül fejlődött, az épület viszont az idő előrehaladtával elveszítette korszerű jellegét. Ennek egyik oka, hogy építése idején az energiatakarékos működtetés még nem volt alapvető elvárás. Buják Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében azzal a céllal, hogy csökkentse az iskolaépület energia igényét, károsanyag kibocsátását, illetve ezáltal működési költséget takarítson meg.

A bujáki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola 1989-ben átadott, szaktantermekkel, tornateremmel, saját konyhával rendelkező épület. Az iskola kialakult hagyományai, programjai megoldást keresnek a község zártságából adódó inger- és lehetőségszegény környezetben felnövekvő gyermekek nevelésében felmerülő problémákra. Az aulát a névadó tudós portréja díszíti, az emlékszobában régi fotókat, eredeti leveleket, kéziratokat állítottak ki.

Az energetikai korszerűsítés során az épület 15 cm vastag utólagos hőszigetelést kap, illetve kicserélik a nyílászárókat. Az iskolában programozható fűtésszabályozást alakítanak ki, a radiátorokra termosztatikus szelepeket szerelnek, a régi gázkazánokat kondenzációsra cserélik. Az épület villamos energia fogyasztásának csökkentése érdekében hálózatra visszatápláló napelemes rendszer már korábban telepítésre került. A kivitelezéssel párhuzamosan energetikai szakértő felméri a település többi intézményének épületenergetikai paramétereit is, melyre helyi Fenntartható Energia Akcióterv (SEAP) készítéséhez lesz szükség.

Az önkormányzat a projekt keretében vállalta, hogy tájékoztatja a lakosságot az energiahatékonyságot szolgáló technológiákról és megoldásokról, hogy a takarékosság és környezettudatosság mindennapjaikba beépüljön.

A fejlesztés megvalósításához az Önkormányzat 150.665.141 Ft támogatást nyert el a TOP-3.2.1-15-NG1- 2016-00025 azonosító számú pályázat keretében. A beruházás várhatóan 2018 őszére fejeződik be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.

2024. Április 23. 14:50, kedd | Helyi

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom.

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat.

2024. Április 23. 10:16, kedd | Helyi

Több mint harmincmillió látogatót várnak Rómába a 2025-ös szentévben.

Több mint harmincmillió látogató érkezésével számolnak Rómában a 2025-re meghirdetett jubileumi szentévben, ami jelentős infrastrukturális és biztonsági felkészülést igényel.