Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2012. Február 04. 07:41, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Brutálisan végeztek a nőkkel és csecsemőkkel

Brutálisan végeztek a nőkkel és csecsemőkkel

Lövöldözés tört ki egymással rivalizáló dél-szudáni törzsek békéltető találkozóján szerdán.

Körülbelül harminc ember életét vesztette, többtucatnyian pedig megsebesültek. A békéltető ülést egy halálos kimenetelű jószáglopás miatt hívták össze.

Az egymással szomszédos dél-szudáni államokban élő nuer, illetve dinka törzs között a szarvasmarhacsordák legelése, valamint a legelők tulajdonjoga körül tört ki viszály – közölték hivatalos források pénteken. A tájékoztatásügyi minisztérium szerint 37-en haltak meg, míg egyéb helyi források más adatokat adtak meg. ENSZ-tisztviselők megerősítették az incidenst, de az áldozatok számát nem közölték.

A világszervezet munkatársai szerint a biztonsági erőkhöz tartozó fegyveresek egy szóváltás után tüzet nyitottak a teremben tartózkodókra. A tűzharcban az ENSZ egyik embere is megsebesült.

Szörnyű vérfürdők

A dél-szudáni belügyminisztérium szerint január 28-án a nuer etnikumhoz tartozó fegyveresek rátámadtak a dinkák szomszédos államban található táborára, és 79 emberrel – köztük nőkkel és gyerekekkel – végeztek.

Emellett a múlt hónapban egy keleti államban mintegy nyolcezer fiatal, felfegyverzett férfi vonult be rivális etnikumok által lakott településekre, ahol szemtanúk vérengzésről – fákhoz vágott csecsemőkről és bozótvágóval összekaszabolt nőkről – számoltak be.

Bár a dél-szudáni kormány több ezer katonát vezényelt az erőszak tépázta térségekbe, nincs elég fegyverese, hogy véget vessen az öldöklésnek.

Erőszak a világ legfiatalabb államában

Valerie Amos, az ENSZ humanitárius segélyeiért felelős tisztségviselője csütörtöki látogatása alkalmával nyugtalanságát fejezte ki a világ legfiatalabb államában dúló erőszak miatt.

A tavaly júliusban függetlenné vált Dél-Szudánban gyakoriak az etnikumok közötti összecsapások, és Északkal sem felhőtlen a viszony az olajkincs elosztása, illetve egyes területek hovatartozása miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Ferenc pápa még nincs jól, ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián azt mondta, hogy még nincs jól, s ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét influenzás megbetegedése miatt.