Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. November 28. 11:50, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Bővült az állami fenntartásban maradó megyei múzeumok köre

Bővült az állami fenntartásban maradó megyei múzeumok köre

Országos jelentősége okán 12 megyei múzeumi szervezet állami fenntartásban, nagy állami múzeum tagintézményeként működik tovább januártól.

A vidéki múzeumok és könyvtárak az önkormányzatok fenntartásába kerülnek 2013. január elsejétől, miután az Országgyűlés idén októberben elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítását. Kivételt jelent nemzeti jelentősége, identitásképző szerepe miatt tizenkét megyei múzeumi szervezet, amely nem önálló költségvetési szervként működik tovább, hanem országos múzeumok tagintézményeként továbbra is állami fenntartásban marad - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága az MTI-vel.

A döntés értelmében a feladat ellátásához rendelkezésre álló személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek egyidejű átadásával 2013. január 1-jétől a Magyar Természettudományi Múzeumhoz tartozik a Mátra Múzeum (Gyöngyös) és a Bakonyi Természettudományi Múzeum (Zirc); a Magyar Nemzeti Múzeumhoz a Széchenyi István Emlékkiállítás (Nagycenk), a Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény (Vaja), a Báthori István Múzeum (Nyírbátor), a balassagyarmati Palóc Múzeum, Villa Romana Baláca - Római kori villagazdaság és romkert (Nemesvámos), valamint a Csolt Monostor - Középkori Romkert és Kiállítóhely (Vésztő).
A Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként működik tovább a Magyar Nyelv Múzeuma (Sátoraljaújhely-Széphalom) és a Kazinczy Ferenc Múzeum (Sátoraljaújhely), a Szépművészeti Múzeum részeként a Zichy Mihály Emlékház (Zala), a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum részeként a Pákozdi Csata Emlékkiállítás (Pákozd), a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként pedig a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény (Szenna).
"Az önkormányzatok közgyűjteményi és közművelődési feladatainak ellátását, a megyei hatókörű városi múzeumok, illetve megyei könyvtárak állami feladatainak ellátását az állam 2013. január 1-jétől a helyi önkormányzatok költségvetési fejezetében támogatja" - szerepel az Emmi kommünikéjében.
A megyei közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer végleges fenntartói és működési rendszerének kialakítása az idei év végéig lezárul.

Címkék: Palóc Múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 12:00, hétfő | Helyi

Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken.

A Múzeumok és Galériák Éjszakáját rendezik meg szombaton a felvidéki Füleken, a program központi témája Egyiptom lesz a szervező Füleki Vármúzeum.

2024. Május 13. 10:21, hétfő | Helyi

A hétvége eseményei!

Kigyulladt egy szemetes konténer egy tárolóban,Elhagyta az úttestet és egy fának ütközött egy személyautó,Gázolaj folyt az úttestre kis területen egy meghibásodott járműből.

2024. Május 13. 10:10, hétfő | Helyi

Versenybe szálltak önkéntes tűzoltóink.

Idén Salgótarjánban, a Baglyasaljai Tűzoltó gyakorlópályán került megrendezésre a Szent Flórián napi ünnepséggel egybekötött önkéntes és létesítményi tűzoltók versenye.

2024. Május 13. 08:00, hétfő | Helyi

Hideg reggel jön, de napközben már nem fogunk fázni.

Gomolyfelhős, napos időjárás várható. Jelentéktelen csapadékra késő délután, este van esély a délnyugati határ közelébe