Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Április 12. 15:03, péntek | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Botrány kerekedett egy fekete lyukról készült fotó miatt

Botrány kerekedett egy fekete lyukról készült fotó miatt

Sajátjának állította be a fekete lyukról készült képet Kína legnagyobb fotóügynöksége.

Fotó: illusztráció

Ideiglenesen felfüggesztette weboldala működését a Visual China Group (VCG) kínai fotóügynökség, miután botrányba keveredett amiatt, hogy jogtalanul akart szerzői jogokat gyakorolni. Egyebek között a Sagittarius A* fekete lyukról szerdán nyilvánosságra hozott fénykép, valamint a kínai nemzeti zászló feletti jogról van szó - olvasható a Sohu.com kínai internetes portál híroldalán.

A pekingi székhelyű média- és fotóügynökség úgy tüntette fel weboldalán az Eseményhorizont Távcső (EHT) által, a világ csaknem 200 csillagászának közreműködésével készült fényképet a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyukról, hogy az a szerzői jogdíj neki történő megfizetése után használható fel.

A fénykép szerzői jogai valójában az Európai Déli Obszervatóriumot (ESO) illetik, az intézmény rendelkezései alapján pedig a kép forrásmegjelöléssel díjmentesen felhasználható - írja a Business Times című szingapúri gazdasági lap.

Miután a kínai Weibo mikroblogon felkapott témává vált az eset, a Kínai Kommunista Ifjúsági Szervezet tagjai is vizsgálódni kezdtek, és észlelték, hogy a VCG weboldalán, a fekete lyukról készült kép mellett a kínai zászló, az ország címere, valamint Mao Ce-tungnak, a kommunista Kína első vezetőjének az arcképe is a szerzői joggal védett képek között szerepel. A szervezet ezt követően Weibo-fiókján vonta kérdőre Kína legnagyobb fotóügynökségét.

A botrány pedig tovább gyűrűzött azzal, hogy több kínai nagyvállalat, köztük a Xiaomi elektronikai cég is feltette a kérdést a Weibón keresztül a VCG-nek arról: miért szerepel a jogdíjas képeik között a Xiaomi-logó. Más vállalatok pedig humoros posztokkal szóltak hozzá a témához: a China Merchants Bank (CMB) kínai pénzintézet, valamint az Alibaba Csoporthoz tartozó Alipay online és mobilfizető platform azon viccelődtek, hogy az ő logóikra miért nem tartott igényt a VCG.

A VCG csütörtökön a Weibón közzétett üzenetben kért bocsánatot az ügyben, és ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálja az online adatbázisát, elkerülendő a hasonló eseteket. A cég ezek után pénteken felfüggesztette weboldala működését, azt azonban egyelőre nem közölte, hogy mennyi időre.

Kínát rendszeresen éri kritika amiatt, hogy nem védi megfelelő mértékben a szerzői jogokat. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik kulcskérdése is a szellemi tulajdon problematikus helyzete a távol-keleti országban.

Címkék: űr, fekete lyuk, fotó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára