Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Április 19. 06:48, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Bostoni robbantás - Két gyanúsítottat keres az FBI

Bostoni robbantás - Két gyanúsítottat keres az FBI

Két gyanúsítottat keres a bostoni maratonon elkövetett kettős bombamerénylettel kapcsolatban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - jelentette ki csütörtökön Richard DesLauriers, az FBI bostoni kirendeltségének vezetője.

A DesLauriers által tartott sajtótájékoztatón fotókat és videofelvételeket mutattak be a gyanúsítottakról. A merénylet helyszínének közelében lévő két térfigyelő kamera rögzítette a gyanúsítottakról készült felvételeket. Két férfi látható rajtuk baseballsapkában és dzsekiben, hátizsákkal a hátukon.
Az FBI illetékese a lakosság segítségét kérte a két férfi kézre kerítéséhez, de arra figyelmeztetett, hogy a gyanúsítottak "fegyvert viselnek és rendkívül" veszélyesek, ezért aki tud róluk valamit, hívja a hatóságok forróvonalát. Szavai szerint más gyanúsított nincs, és a hatóságok a bemutatott két személy elfogására összpontosítanak.
A bostoni FBI-főnök szerint a robbanás a felvétel közelebbről meg nem nevezett helyszínétől "néhány percnyire" történt. A felvételen egymás mögött haladtak a járdán, az első sötét baseballsapkát, napszemüveget és sötét hátizsákot, a másik egy megfordított világos baseballsapkát és egy világos zsákot viselt. DesLauriers 1-es és 2-es számú gyanúsítottnak nevezte őket.
Korábbi sajtójelentések szerint a hatóságok egy olyan felvétellel is rendelkeznek, amelyen egy, a 2-es számú gyanúsítottal megegyező személyleírású, világos megfordított baseballsapkás férfi egy zsákot helyez el a második robbantás helyszínén. Ezt a csütörtöki sajtótájékoztatón nem mutatták be. A 2-es számú gyanúsított arca egy kimerevített képen profilból viszonylag jól kivehető.
Az FBI sajtótájékoztatóján bemutatott képekből egyértelműen kiderült, hogy nem ugyanarról a két férfiról van szó, akiről a New York Post csütörtökön fotókat közölt, és akikről azt állította, hogy "potenciális gyanúsítottak" lehetnek. A szövetségi nyomozók bostoni főnöke arra kérte a lakosságot, hogy csak a hivatalosan bemutatott felvételek alapján tegyenek bejelentéseket.
DesLauriers elmondta, hogy a videofelvételek tanulmányozása után először a 2-es számú gyanúsítottra szűkült le lehetséges gyanúsítottak köre, és az ő mozgásának megfigyelése révén jutottak el az 1-es számúhoz.
A bostoni merénylet következtében hárman életüket vesztették, és mintegy 180-an megsebesültek. A robbantást házilag összeállított robbanószerkezetekkel követték el, amelyek közül az egyiket hatliteres kuktában helyeztek el. A másik bomba is egy fémtartályban lépett működésbe, de arról nem sikerül bebizonyítani, hogy gyorsfőző edény volt.

Címkék: USA-terrorizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.