Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 10. 14:25, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Börtönökben működő neonáci hálózatot lepleztek le Németországban

Börtönökben működő neonáci hálózatot lepleztek le Németországban

Börtönökben működő szélsőjobboldali hálózatot lepleztek le Németországban, a titkos szervezet a legalább tíz gyilkosságért felelősnek tartott Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci terrorista sejt környezetével is kereste a kapcsolatot szerdai német lapbeszámolók szerint.

A szerveződés irányítói azt tervezték, hogy létrehoznak egy egyesületet, amelynek tagjai a hivatalosan elítéltek boldogulását és társadalmi beilleszkedését segítik önkéntes munkával, a közhasznú egyesületi forma leple alatt pedig országos hálózatot alakítanak ki a börtönbe került neonácik összefogása, a szélsőjobboldali eszmék iránti elkötelezettségük fenntartása, valamint az elítéltek és hozzátartozóik anyagi támogatása céljából.
A Süddeutsche Zeitung és a Bild című lap beszámolója szerint a hatóságok Hessen tartományi büntetés-végrehajtási intézetekben bukkantak a szerveződés nyomaira. A börtönfalak mögött már meglehetősen jól kiépült a hálózat. A kiterjedt szervezet tagjai rejtőzködve tevékenykedtek, például kerülték a neonáci szubkultúra jellemző jegyeinek használatát, és konspiratív módon, egyebek között apróhirdetésekben elhelyezett kódolt üzenetek útján tartották a kapcsolatot a külvilággal - áll a beszámolókban, amely szerint a titkos szerveződés az NSU környezetével is próbált kapcsolatot kialakítani.
A hatóságok hosszabb ideje nyomoznak, az előző héten pedig lecsaptak a hálózatra. Lefoglaltak számos bizonyítékot, köztük leveleket és propagandaanyagokat, a szerveződés tagjait pedig elkülönítették egymástól. "Tudjuk, hogy szélsőjobboldali bűnözők a büntetés-végrehajtási intézményekből kiinduló hálózatok és új szervezeti struktúrák kiépítésére törekednek" - nyilatkozott Jörg-Uwe Hahn, a Hessen tartományi kormány igazságügyi minisztere. Hozzátette: a hatóságok megakadályozzák a neonáci szervezkedést. "Nem akarjuk, hogy az NSU bűncselekményeinek feltárása során elkövetett hatósági hibák megismétlődjenek" - hangsúlyozta a miniszter.
A Hessenben feltárt szerveződés nem az első próbálkozás a bebörtönzött neonácik összefogására. A szövetségi belügyminisztérium 2011 szeptemberében betiltotta a nemzeti politikai foglyokat segítő szervezet (HNG) elnevezésű, több száz tagú egyesületet, amely elítélt szélsőjobboldaliakat támogatott a szabadságvesztés idején és a szabadulás után. A hatóságok időközben kimutatták, hogy az NSU egyik tagja a kilencvenes években kapcsolatban állt a szervezettel.
A Németország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő Türingia tartományban 1998-ban létrejött NSU legalább tíz gyilkosságot követhetett el, az áldozatok egy kivétellel török, illetve görög bevándorlók voltak. A neonáci terroristákat robbantásos merényletekért és bankrablásokért is felelősnek tartják. A háromfős csoport azt követően lepleződött le, hogy 2011 novemberében egy tagjuk feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkosságot követett el. Az NSU életben maradt tagját, Beate Zschäpét terrorista szervezet létrehozásával és gyilkosságokban társtettesként való részvétellel vádolják, pere a jövő héten kezdődik a müncheni tartományi felsőbíróságon.

Címkék: Németország-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése