Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2013. Április 09. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Beteggé tehet az önmarcangolás

Beteggé tehet az önmarcangolás

Ne gondoljon túl sok mindent bele bizonyos dolgokba, s ne rágódjon a múlton, mert az stresszessé teheti, ami viszont mintegy 20 százalékkal növeli a szervezetben a gyulladás szintjét - írja a Fox News az Ohio Egyetem kutatóinak vizsgálata eredményeiről.

Hogyha valaki túl sokat rágódik egy múltban történt dolgon, az alapvetően megnöveli a szervezetben lévő stresszhormon szintjét. 'A stressz pedig változásokat indít el a szervezetben: megnöveli a pulzusszámot, a vérnyomást és a kortizol nevű stresszhormon szintjét' - mondta Peggy Zoccola, a tanulmány szerzője. Hozzátette: ez akkor is megtörténik, hogyha egy korábbi, stresszt kiváltó eseményre emlékszik vissza.

Bár az időnkénti rágódás még nem okoz olyan gyulladást a szervezetben, amely növeli a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát, viszont a rendszeres stressz önmarcangolás jelentős mértékben megnöveli azt.

Hogyha stresszesnek érzi magát, erőltessen mosolyt az arcára, ugyanis kutatások bizonyították, hogy a mosoly - még hogyha csak tetteti is azt - csökkenti a stresszt, s nyugtató üzenetet küld az agynak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.