Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 05. 10:06, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Bemutatkozott az új BlackBerry 10

Bemutatkozott az új BlackBerry 10

A kanadai RIM valóra válthatja álmát: visszatérhet a legnagyobbak közé.

Kollégám, velem ellentétben, közönyösen reagált arra a tényre, hogy hamarosan megérkeznek az új BlackBerry készülékek és az új mobil-operációsrendszer, a BlackBerry 10 OS. Közönyösen, mert állítólag hivatalosan egy éve nem menő a BlackBerry az USA-ban, tök mindegy, hogy milyen készülékünk van, ha BB-s, akkor maradiak vagyunk. Ettől függetlenül én nagyon vártam, hogy milyen is lesz a nagy visszatérés, ugyanis az előjelek nagyon pozitívak voltak.

Q10, Z10, BB10, BlackBerry

Nem, nem szemránckrémről van most szó, hanem a Research in Motion két legújabb okostelefonjáról, a qwertys billentyűzettel ellátott Q10-ről és a teljes előlapi felületen érintőkijelzős Z10-ről. Velük együtt debütált a BB10 is, mely a BlackBerry OS10-est foglalja magában. Ami még érdekesebb, hogy a RIM elhagyta a nevét, mostantól BlackBerry lett a cég is.

A BB10 mindenki ellensége, ugyanis hihetetlenül felhasználóbarát, ráadásul az iOS-szel ellentétben itt nem záródik be egy alkalmazás azért, mert gyorsan meg akarjuk nézni, hogy jött-e levél vagy a posztunkra lájk, ugyanis a BlackBerry Hubot simán elő lehet rántani a készülék bal oldalából egy ujjmozdulattal.

Munkaeszköz és szórakoztató központ egyben az új OS, ugyanis könnyedén ketté lehet fésülni a tartalmakat aszerint, hogy személyes-e egy zene, egy fénykép vagy a munkánk része az a dokumentum vagy prezentáció, amelyet a készüléken tárolunk.

Ez jól jöhet a munkaadónak is, ugyanis a céges telefonról egy pillanat alatt le lehet törölni akár távolról is a céges fájlokat, miközben a személyes dolgok érintetlenek maradnak a készüléken. A BlackBerry AppWorldben pedig már megtalálható az az ezer alkalmazás, melyek a leginkább keresettek a többi applikációs boltban, a Playben és az AppStore-ban.

Mint korábban már írtuk, a BlackBerry Messenger új funkciókkal bővült, minek eredményeként már ingyen is hívhatták egymást a BlackBerryvel rendelkezők. Ez most kibővült a videohívással is, persze ingyen, csupán adatforgalmat generál, percdíjat nem (jobb esetben wifin használjuk). Emellett megoszthatjuk a kijelzőnk tartalmát a többi BB-s társunkkal, akár prezentációt is letolhatunk a neten keresztül.

A BlackBerrynek 79 millió regisztrált felhasználója van, a cég abban bízik, hogy ezek nagy hányada elkezdi lecserélni meglévő készülékét újabbra, esetleg talán még új felhasználókkal bővülhet a blackberrysek tábora. Szóval az operációs rendszer egyszerűen lenyűgöző lett, egy fővel biztosan nőni fog a tábor.

Z10

A Z10 az új zászlóshajója a cégnek, s egyben az első olyan készüléke is, amelyen nincs fizikai qwerty-billentyűzet. Jó hír azonban, hogy a BlackBerry e modell mellé elkészítette a qwertys verziót is, a Q10-et. De először lássuk, mit tud a Z10.

A csupán 135 grammos készülék 9 milliméter vékony, 4,2 hüvelykes kijelzője 1280×768 pixel felbontású, és 355ppi-s. Beépített tárhelye 16GB, melyet 32GB-ig bővíthetünk. Memóriája 2GB, wifije kétsávos, b/g/n-es. A készülék LTE-képes, támogatja a 700/850/1700/1900 megahertzes sávokat, de 3G-hálózaton is eldöcög a 21Mbps-en (HSDPA). Elsődleges kamerája 8, másodlagosa pedig 2 megapixeles. A hátlapi 1080, az előlapi pedig 720p-ben rögzíti a videót. Processzora kétmagos, 1,5GHz-es Krait csip, amely egy Qualcomm MSM8960 Snapdragon foglalatba került. A grafikai megjelenítésről egy Adreno 225 csip gondoskodik, gps-e azonban csak Assisted, sajnos a Glonasszt nem támogatja.

Q10

Ez lett az új széria első qwertys készüléke, mely a hagyományos dizájnt ötvözi a BlackBerry 10 OS minden előnyével. Az LTE-t nem támogatja, csupán a HSDPA-t és a HSUPA-t, kijelzője 3,1 hüvelykes Super AMOLED, melynek négyzetes felbontása 720×720 pixel, 328ppi-s. A Q10139 grammot nyom, 10,4mm vékony. Beépített tárhelye 16GB, melyet extra 64GB-tal is bővíthetjük mikro-sd kártyával. A készülék 2GB rammal bír, mely mellett egy TI-OMAP 4470-es csipkészletbe foglalt kétmagos, 1,5GHz-es órajelú Cortex A9 processzor igyekszik megküzdeni az Angry Birdsszel. Elsődleges kamerája 8 megapixeles, valószínűleg hd felbontású kép rögzítésére is alkalmas, előlapi fényképezője azonban ismeretlen nagyságú, gyaníthatóan az is ugyanúgy 2 megapixeles, mint a Z10-é. A grafikai teljesítményért egy PowerVR SGX544 felel, agps-sel bír, wifije szintén b/g/n-es, kétsávos és wifi-hotspotként is működik. Mindkét telefon akkumulátora 1800mA-es lítium-ionos szerkezet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk