Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2023. Augusztus 31. 20:54, csütörtök | Külföld
Forrás: hvg360

Belgiumnak van még elszámolni valója gyarmati múltjával

Belgiumnak van még elszámolni valója gyarmati múltjával

Belgium volt az egyik leginkább kizsákmányoló gyarmattartó. Nincs hajlandóság a kártérítésre.

II. Lipót – nevéhez kötődik a gyarmatosítások történetének egyik legsötétebb fejezete: Kongó brutális kizsákmányolása.

A Kongói Szabad Állam mint a megvalósult földi pokol híresült el. II. Lipót belga király magánbirtokán hosszú időn át háborítatlanul folyhatott a helybeli lakosság brutális kizsákmányolása, megalázása, kínzása és legyilkolása. Abban, hogy a visszafogott becslések szerint 1,5–3 millió áldozatot szedő terrornak végül 1908-ban mégis véget vetettek, a nemzetközi nyomásnak is komoly szerepe volt.


Az 1865-től 1909-ig uralkodó (1885 és 1908 között a Kongói Szabadállam felett is uralkodó) II. Lipót király rettenetes tettei beárnyékolják a "makulátlan" múltat.

Belgium volt az egyik leginkább kizsákmányoló gyarmattartó.

Közép-Afrika egyike a Föld legszerencsétlenebb és potenciálisan leggazdagabb területeinek. Az egykori Belga Kongó története gyarmatosítása óta vérrel íródik. A II. Lipót király nevéhez kapcsolódó népirtás az egyik első viszonylag jól dokumentált genocídium.

Abban is az elsők közé tartozik, hogy a nemzetközi felháborodás nyomán némileg „finomult a kín”, így a király kénytelen volt átadni „magánbirtokát” a belga államnak. De az elképesztő nyersanyagkinccsel rendelkező, 1960 óta független Kongóban máig nincsen béke és biztonság.

Jogos a kártérítés:
Kongóval kapcsolatban készült egy jelentés, amely megállapította, hogy Belgiumnak el kellene ismernie bűnösségét a gyarmatosításban, és felvetette a kártérítés kérdéskörét is.


Fülöp belga király a kongói Kinshasában tett látogatása során június elején ugyan elismerte, hogy Belgium kihasználta az őslakosokat és erőszakos, rasszista cselekmények történtek, de formálisan továbbra sem kért elnézést.

Szakértők egy csoportja eközben azt hangoztatja, hogy Belgium kegyetlenségének máig tartó hatása van ezekben az országokban.
2020-ban tanulmányt készült a belga állampolgárok gyarmati múlthoz való hozzáállásáról, amelynek eredményei alapján a belgák fele gondolja úgy, hogy Kongó jól járt a kolonializációval, azonban négyből három belga szerint az országnak elnézést kellene kérnie a történtekért.
Mégsem teszi. 🙁

A tények: Megfelezték Kongó lakosságát II. Lipót gyarmatosítása során / Tíz millió halottal járó belga rémuralom Kongóban / Misszionáriusok megdöbbentő beszámolói és a csonkolások túlélőiről készült fotók bejárták a világot, kiváltva a nemzetközi közvélemény felháborodását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 08:10, kedd | Külföld

Robert Fico: ha Kijev tovább blokkolja az orosz kőolajexportot, Szlovákia leállítja a gázolajkivitelt Ukrajnába

Amennyiben a következő napokban nem újul meg az orosz kőolaj Ukrajnán át történő szállítása, a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító leállítja az Ukrajnába történő gázolajkivitelt

2024. Július 29. 08:00, hétfő | Külföld

Kamala Harris egy hét alatt 200 millió dolláros kampánytámogatáshoz jutott

Kamala Harris választási kampánya egy hét alatt 200 millió dollárnyi támogatáshoz jutott - közölte az alelnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampányigazgató-helyettese vasárnap.

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 19:43, szerda | Külföld

Légikatasztrófa Nepálban

a lezuhant repülőgépen 18 utas halt meg. A Saurya Airlines belföldi járata felszállás közben lecsúszott a kifutópályáról és a földbe csapódott.