Városlista
2024. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2024. Augusztus 15. 10:45, csütörtök | Külföld
Forrás: linkedin/evy.co/onyourmarks.agency/johancruijffarena/hvg/zsuffa csaba

Bekapcsolták az amszterdami stadion akkumulátorait

Bekapcsolták az amszterdami stadion akkumulátorait

Az Ajax csapatának otthont adó Johan Cruijff Arena vezetői évek óta dolgoznak azon, hogy a stadion megújuló energiával működjön. Augusztus 11-én végre sikerült ezt elérni.

A múlt hétvégén vette kezdetét a holland első osztályú labdarúgó-bajnokság, a nyitó forduló pedig rögtön egy történelmi mérkőzést hozott.

Az Ajax ​​Heerenveen elleni meccse azonban nem a játékosok teljesítménye – az összecsapás a papírfrorma szerinti 1-0-ás Ajax győzelemmel zárult –, hanem az amszterdamiak stadionja miatt marad emlékezetes.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint az augusztus 11-én lejátszott találkozó volt a történelem első olyan labdarúgó mérkőzése, ahol a stadion energiaellátásáról a teljes esemény ideje alatt a megújuló források gondoskodtak. Ehhez a Johan Cruijff Arénába telepített 8,6 MWh-s akkumulátorcsomag is nagyban hozzájárult.

A stadion tetejére összesen 4200 napelemet szereltek fel eddig, az akkumulátorok egy részét pedig már 2018-ban telepítették a létesítménybe, hogy legyen hol tárolni az általuk megtermelt elektromos áramot. Ez már önmagában is egy komoly lépés afelé, hogy környezetbarát legyen a létesítmény, az pedig még inkább hozzájárult ehhez, hogy a csomag nem új, hanem felújított akkumulátorokat tartalmazott, ami sokkal kevesebb károsanyag-kibocsátást jelent a kizöldítésben, mintha újonnan gyártották volna le az egységeket.

Akkoriban ez a rendszer volt a legnagyobb ilyen projekt Európában, ami nem mellesleg új életet adott az elektromos autók használt akkumulátorainak. A stadion környezetbaráttá tétele azóta sem állt meg, ennek köszönhetően a létesítmény a közeli Oudendijk település szélerőművei, valamint egy helyi napelemfarm által megtermelt energiát is felhasználja a működéséhez.

Eközben a stadion LED-világítást kapott, hogy az üzemeltetők csökkentsék az energiafelhasználását, emellett bővítették is az akkumulátor-csomagot, így a kapacitása mostanra elérte a 8,6 MWh-t. Ez 20 ezer háztartást tudna egy órán át elektromos árammal ellátni.

Tanja Dik, a Johan Cruijff Arena vezérigazgatója szerint hatalmas eredmény, hogy a hétvégén lejátszott bajnoki mérkőzés lebonyolításához csak megújuló energiát használt a stadion. A dolognak azonban van egy másik pozitív hozadéka is: mivel a létesítményben rengeteg koncertet tartanak, így a jövőben azok is környezetbarát rendezvényekké válhatnak. Dik szerint a cél, hogy 2030-ra nettó pozitív eseményeket lehessen tartani a stadionban.

_ _ _ _ _

InfoNógrád KÖZÉLETI MAGAZIN - 1,5 éve a salgótarjániak és nógrád vármegyeiek közössége.

Fennállásunk óta a Facebook csoportunkban, a weboldalunkon és a TikTok csatornánkon közel 60.000 olvasónk kíséri figyelemmel napi tartalmainkat. 😃 Köszönjük!

Reklámok nélkül adjuk a híreket és eseményeket. Szórakozás, ismeretterjesztés és kultúra. Sport és autós magazin mellékletek.
InfoNógrád salgótarjáni és Nógrád vármegyei közéleti magazin csatornái:

CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Twitter-X:
https://x.com/Nogradi_info
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Instagram:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
Facebook - InfoNógrád Nógrád vármegye:
https://www.facebook.com/infonograd
Facebook - InfoNógrád Magyarország:
https://www.facebook.com/InfoNograd.kozosseg
Facebook - InfoNógrád SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
Facebook - AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 20. 06:17, kedd | Külföld

Izraeli-palesztin - Amerikai külügyminiszter: Netanjahu elfogadta az amerikai áthidaló javaslatot

Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli tárgyalásai után a médiának adott hétfői nyilatkozatában bejelentette:

2024. Augusztus 19. 11:26, hétfő | Külföld

Izraeli-palesztin - Amerikai külügyminiszter: a jelenlegi tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jichák Hercog izraeli államelnökkel folytatott hétfői megbeszélésén kijelentette, hogy a jelenlegi tűzszüneti és túszcsere tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére.

2024. Augusztus 16. 07:48, péntek | Külföld

Andrzej Duda: fegyverkezni kell, hogy senki se merje megtámadni Lengyelországot

A történelem és a mostani ukrajnai háború tanulsága az, hogy fegyverkezni kell, nehogy valaki meg merje támadni Lengyelországot

2024. Augusztus 16. 06:11, péntek | Külföld

Las Vegas - a The Mirage története

35 év után lebontják Las Vegas ikonikus hoteljét – A The Mirage története. Harmincöt év után zárt be a polinéz világot amerikai stílusban megidéző The Mirage hotel és kaszinó,